Передплата 2024 «Добрий господар»

140 років вважали вимерлим: учені знайшли унікального голуба-фазана (ВІДЕО)

  • 21.11.2022, 20:30
  • 2 245

Науковці знайшли рідкісного голуба-фазана, якого вважали вимерлим протягом 140 років

Чорношиїй (або чорноголовий) фазановий голуб
Чорношиїй (або чорноголовий) фазановий голуб

Рідкісного голуба помітили у лісах Папуа-Нової Гвінеї.

Чорношиїй (або чорноголовий) фазановий голуб (black-naped Pheasant-Pigeon) — це підвид паломи. Як розповіли вчені, він живе лише на острові біля східного узбережжя Папуа-Нової Гвінеї.

Науковці задокументували чорноголового голуба-фазана у 1882 році, і дотепер цього птаха не бачили.

Щоб знайти рідкісного голуба у ХХІ столітті, науковці місяць пробули на острові Фергюссон.

В експедиції взяли участь дослідники з American Bird Conservancy, Національного музею Папуа-Нової Гвінеї та Корнельської лабораторії орнітології, а також місцеві мешканці Папуа-Нової Гвінеї.

«Коли ми приїхали до селищ на західному схилі гори Кілкерран, ми почали зустрічати мисливців, які бачили та чули голуба-фазана.

Ми стали більш впевненими щодо місцевої назви птаха («Ауво») і відчули, що наближаємося до основного середовища існування, де живе чорноголовий голуб-фазан", — зазначив біолог та один із керівників експедиційної групи Джейсон Грегг.

Команда вчених встановила 12 фотопасток на схилах гори Кілкерран і додаткові 8 камер у місцях, де голуба-фазана бачили мисливці.

Зрештою, знайти птаха в останні дні експедиції вченим допоміг місцевий мисливець Августин Грегорі з села Дуда-Унуна на заході від гори Кілкерран.

Він повідомив, що кілька разів бачив голуба-фазана в місцевості з крутими хребтами та долинами, і чув характерні крики птаха.

Команда науковців встановила камери в районі густого лісу. Камера, встановлена ​​на висоті тисячі метрів біля річки Квама, зафіксувала чорноголового фазана-голуба.

«Через місяць пошуків, побачивши ці перші фотографії голуба-фазана, ми відчували себе так, ніби знайшли єдинорога.

Це той момент, про який ти, як природоохоронець та спостерігач за птахами, мрієш усе життя «, — додав директор програми Lost Birds в ABC та співучасник експедиції Джон Міттермаєр.