Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Таджицький опозиціонер розповів звідки путін бере «шахіди»

  • 16.11.2022, 11:31
  • 1 514

У Таджикистані є завод зі збирання іранських дронів-камікадзе «Шахед», йому менше року

Фото ілюстративне (Sergei Supinksy/AFP)
Фото ілюстративне (Sergei Supinksy/AFP)

Лідер таджицької опозиції в екзилі Мухіддін Кабірі заявив, що у Таджикистані є завод зі збирання іранських дронів-камікадзе «Шахед». Саме з звідти росія може отримувати безпілотники, якими нині атакує Україну. Про це таджицький політик сказав у інтерв'ю «Главкому».

"Рік тому, чи навіть менше, високопоставлений військовий чиновник Ірану, на прізвище Бакері навідався до Таджикистану. Разом з міністром оборони Шералі Мірзо перерізали стрічку, цим самим ознаменувавши відкриття заводу, який спеціалізується на збиранні безпілотників. Тобто, це вже факт, який є у відкритих джерелах. А от про те, чи працює цей завод зараз, я не знаю нічого. Проте, якщо вже завод побудували, стрічку перерізали, отже, він повинен працювати. В іншому разі котрась зі сторін повинна повідомити офіційно, що завод не був запущений. Щоб ні в кого не було сумнівів", — сказав він.

«Він (президент Таджикистану Емомалі Рахмон, — ред.) боїться будь-яких санкцій, тому що політична система країни побудована і живе за рахунок міжнародних грантів і грошей наших мігрантів. Наша країна займає перше місце у світі серед держав залежних у бюджетному сенсі від мігрантських грошей.

Тому так, Рахмон дуже боїться санкцій. І не дарма він в Астані зайняв таку позицію наче б то зовні антипутінську. У такий спосіб він посилає сигнал Заходу, що, мовляв, от бачите, я — не дуже близький друг путіна. Натомість можу стати вашим другом потенційно. Українці і європейці повинні розуміти цю хитрість. Бо з тих питань, які цікавлять Рахмона, він і далі співпрацює з путіним. Навіть тоді, коли у росії почалася мобілізація, таджицька влада прямо не заборонила громадянам брати участь у бойових діях на боці рф. На відміну від інших країн регіону", — зазначив Мухіддін Кабірі.

Схожі новини