Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Бурштин України» продали майже за безцінь

На приватизаційному аукціоні продали державне підприємство «Бурштин України». Єдине, яке було у власності України і видобувало сонячний камінь. Головний офіс компанії у Рівному, а кар'єр видобування — у селищі Клесові на Сарненщині

Колись це було потужне підприємство, яке хвалилося багаторічним досвідом на ринку ювелірних прикрас. Пропонувало вироби з бурштину різноманітної кольорової гами. Хвалилося намистами, браслетами, кулонами, сережками, перстенями… Обковували бурштин сріблом, виготовляли з крихт каменю картини, ікони, різні панно та портрети, державні сувеніри.

Що вже казати про Клесів — це ж бурштинова мекка Рівненщини. Тамтешнє родовище має найбільші поклади сонячного каменю в Україні. Вперше про нього заговорили у XVIII столітті (згадка про це є у працях польського дослідника А. Ржончінського). Згідно з висновками експертів, поклади з промисловим вмістом бурштину тут є на глибині 3−10 метрів. Пласти можуть сягати 0,5 — 5 метрів завтовшки. Цінується клесівський скарб за кольорову гаму, бо ж містить породу від білого, світло-жовтого аж до коричневого і навіть червоного кольорів. Є прозорі «камінці», є «мутні». А ще виграє родовище через крупнофракційність бурштину: тут знаходять глиби навіть до кілограма.

Та останнім часом справи у державного підприємства, яке володіло всім цим багатством, були кепські. Для порівняння: під час нещодавньої бурштинової лихоманки, коли нелегальні копачі сонячний камінь нелегально мили й вивозили тоннами, ДП «Бурштин України» за цілий рік спромоглося видобути лише… 350 кілограмів. Уже тоді, коли спілкувалася з в. о. генерального директора ДП «Бурштин України» Дмитром Тяглієм, непокоїла думка, що компанію можуть довести до банкрутства, як це було з ДП «Укрбурштин». Керівник тоді запевнив: тримаємося… Не втрималися.

Нещодавно продали цю «родзинку» Рівненського краю фактично за безцінь. На аукціон подався лише один учасник — ТОВ «Будтранс-Логістик», створене за два місяці до цього. Основний вид його діяльності - гуртова торгівля цукром, шоколадом і кондитерськими виробами. Засновник — Анатолій Меснікович з Рівненської області. Початкова вартість лота становила лише 6 мільйонів 435 тисяч гривень. ТОВ «Будтранс-Логістик» запропонувало 6,7 мільйона гривень і автоматично стало переможцем торгів. Це вартість квартири в столиці чи далеко не розкішного будинку в обласному центрі… І за такі гроші новий власник отримає підприємство, яке володіє ліцензією на видобуток бурштину у Рівненській області. Майно складається з 11 земельних ділянок площею 43,25 га та 9 об'єктів нерухомості площею 5847 квадратних метрів у Рівному та селищі Клесів.

Схожі новини