Передплата 2024 «Добре здоров’я»

США можуть передати Україні модифіковані дрони, — ЗМІ

  • 15.11.2022, 08:30
  • 640

Американський оборонний сектор може модифікувати безпілотник Gray Eagle, щоб зняти потенційну небезпеку втрати чутливих технологій і отримати змогу передати його Україні

Безпілотник Gray Eagle. Фото із мережі
Безпілотник Gray Eagle. Фото із мережі

Як передає CNN із посиланням на джерела, Україна вже довго просить США передати багатоцільові безпілотники Gray Eagle MQ -1C, оснащені ракетами Hellire. Один дрон може нести чотири такі ракети й летіти на висоті понад 8 кілометрів протягом майже 30 годин.

У США відмовляли, пояснюючи, що безпілотник містить високотехнологічне радіо- та розвідувальне обладнання, яке, потрапивши до рф під час бойових дій, може становити загрозу безпеці США.

Нині ж, стверджують джерела CNN, США міркують над способами вилучення найбільш чутливих технологій, аби передача Gray Eagle не мала додаткових ризиків.

«Існують конкретні і дуже технічні налаштування і обмеження, які можна зробити з ними (Gray Eagle), що дозволить передати їх Україні у найближчій перспективі. Але ці речі потребують часу і є досить складними», — зазначив співрозмовник телеканалу.

Дискусії про передачу Gray Eagle тривають, і ані українська, ані американська сторони не виключають жодних варіантів.

«Ми даємо відсіч, ми не здаємося. Йдеться про виживання (України)», — переконаний співрозмовник CNN у Києві.

Безпілотники не лише забезпечили б Україну додатковою вогневою міццю, а й надали б більші можливості для збору розвідувальної інформації, а також розширили б можливості наведення артилерії на наземні цілі й дрони, якими керує рф.

Україна використовує кілька типів безпілотних літальних апаратів меншого радіусу дії проти російських військ. Зокрема — AeroVironment RQ-20 Puma AE та турецький Bayraktar-TB2.


Джерело: CNN

Схожі новини