Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

41 бюджетна установа Львова досі без тепла… У 70% будинках вже гріють батареї

Про це повідомила на брифінгу заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк

7 листопада міський голова Львова Андрій Садовий підписав розпорядження про початок опалювального сезону у Львівській територіальній громаді — у закладах охорони здоров’я, освіти та культури. Ще з 7 листопада почали подавати тепло в ці заклади соціальної сфери. Станом на 14 листопада, у 255 таких закладах тепло є, залишилося подати тепло ще до 41-ї установи.

Про це повідомила на брифінгу заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк.

Чиновниця каже, що з понеділка, 14 листопада мерія почала подачу тепла в домівки львів'ян, запущено роботу ТЕЦ-1 та ТЕЦ-2.

«Тепло подається у плановому режимі, поривів в мережах немає, — наголошує Маруняк. — Тепло подано до 70% будинків Львова. Хочу наголосити: тепло подано до будинків. Необхідно, щоб голови ОСББ, керівники управляючих компаній та ЖБК, щоб це тепло взяли. Тобто, щоб відкрили засувку і тепло пішло до квартир будинку. З цього моменту на лічильнику починається облік спожитого тепла. Важливо, щоб якісно спрацювали ОСББ, ЖБК та управляючі компанії. З ними проводили таку роботу. До кінця цього дня плануємо подати тепло до 85% будинків Львова. У 408 будинках Сихівського району запускаємо індивідуальний тепловий пункт. Раніше вони працювали для подачі гарячої води, а зараз вони будуть подавати теплоносії. Такий спільний проєкт реалізуємо спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку. Цього року проєкт на завершенні. Чому це важливо? Люди зможуть економити кошти на 30%».

За словами Ірини Маруняк, щоб цьогорічний опалювальний сезон був без зривів, проведено реконструкцію котельні на вулиці Кирила та Мефодія, 17. Ця котельня уже запущена в роботу. Теплові насоси встановлено в котельнях по вулиці Шевченка, 42 та на Зеленій, 111. Також планують встановити теплові насоси ще в чотирьох котельнях Львова. Це дає змогу суттєво економити газ, бо тепла вода подається без застосування голубого палива. За рік можна зекономити два мільйони кубометрів газу, у цифрах це 19 мільйонів гривень.

Серед проблемних питань опалювального сезону — повільний процес розпломбування лічильників «Львівгазу» в котельнях, відтак подача тепла в будинки блокується. «На жаль, процес розпломбування йде повільно, — додає Ірина Маруняк. — Минулого тижня вдень розпломбовували по три-чотири лічильники. Це дає змогу помалу подавати тепло в будинки. З цього приводу ми мали розмови з керівництвом „Львівгазу“. Обіцяють пришвидшити процес. Станом на 14 листопада, лише до 24-х котелень подано газ, бо лічильники розпломбовані. Ще потрібно розпломбувати лічильники у 89 котельнях. Це багато… Якщо „Львівгаз“ буде йти темпами, що розпломбовують три-чотири лічильники в день, то тепло буде надходити до мешканців повільно».

У «Львівгазі» обіцяють, що попри значні борги опалювальний сезон розпочнеться вчасно

Начальник Львівського відділення АТ «Львівгаз» Павло Сербан повідомив для «ВЗ», що напередодні опалювального сезону неабияк зростає навантаження, працівники «Львівгазу» роблять все можливе, аби розпломбування лічильників, а з ним й подача тепла, відбулося в якнайшвидші терміни.

«По бюджетній сфері є близько 600 точок, які треба включити перед початком опалюваного сезону. Наразі залишилось включити 330 точок, — інформує Павло Сербан. — Щодня працівники вмикають по 30−40 об'єктів. Це тривалий трудомісткий процес. Упродовж всього міжопалювального періоду фахівці „Львівгазу“ працювали для максимальної готовності до нового опалювального сезону. За цей період працівники групи контрольного приладового обстеження щотижня перевіряли сотні кілометрів газових мереж, проводилося технічне обслуговування газорозподільних пунктів».

Виявляється, повільний процес розпломбування лічильників — не єдина проблема старту опалювального сезону. У «Львівгазі» кажуть, що теплопостачальні підприємства Львова заходять з боргами у понад 240 мільйонів гривень. Найбільшими боржниками є «Львівтеплоенерго» та «Залізничнетеплоенерго». Їхній борг, станом на 13 листопада становить близько 220 мільйонів гривень…

«Газовики забезпечують максимально ефективну роботу мереж, аби запобігти будь-яким перебоям, — додав комерційний директор АТ „Львівгаз“ Олег Вінцюк. — Попри значні борги, опалювальний сезон розпочнеться вчасно. Яка ситуація з боргами в інших регіонах? Стан розрахунків за розподіл газу на Львівщині є приблизно таким самим, як на Харківщині, значна частина якої була окупованою. Тоді, як найскладніші регіони ( Запоріжжя, Миколаївщина, Чернігівщина та Сумщина) мають відчутно вищий показник розрахунків. Оплата за розподіл газу дозволить й надалі виконувати регламентні роботи, планові огляди та ремонти, закуповувати матеріали, ліквідовувати аварійні ситуації».

Схожі новини