Передплата 2024 ВЗ

«Маємо спад захворювання на ковід, але є розвиток грипу типу А»

Головний медик Львівщини Орест Чемерис розповів про ситуацію із захворюваністю на грип типу А

Найбільш уразливі групи населення до грипу А - діти віком до п’яти років, вагітні, люди з цукровим діабетом, ожирінням, хронічними захворюваннями дихальної та серцево-судинної системи. Фото pexels
Найбільш уразливі групи населення до грипу А - діти віком до п’яти років, вагітні, люди з цукровим діабетом, ожирінням, хронічними захворюваннями дихальної та серцево-судинної системи. Фото pexels

На Львівщині, окрім коронавірусу, почали фіксувати випадки захворювання на грип типу А. Станом на 10 листопада, є 67 хворих. Ситуація із простудними захворюваннями загострилася з кінця жовтня. Єдиний метод профілактики — вакцинація. Щеплення проти грипу є добровільним і не входить до обов’язкового календаря щеплень. Проте досвід ковідної вакцинації показав, що вакцинація дієва і допомагає перенести хворобу в найлегшій формі.

Про це повідомив на брифінгу директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Орест Чемерис.

Найбільш уразливі групи населення до грипу, А — діти віком до п’яти років, вагітні, люди з цукровим діабетом, ожирінням, хронічними захворюваннями дихальної та серцево-судинної системи. На жаль, грип типу, А здатен забрати людські життя…

Тим часом, як повідомив чиновник, ситуація з ковідом у Львівській області стабільна, росту захворювання немає. Навпаки йде на спад. Станом на 10 листопада, у стаціонарах лікуються 227 осіб. Для порівняння, минулих тижнів було у районі 400−500 осіб.

«Маємо спад захворювання на ковід, але є розвиток грипу типу А, тому маємо попередити чергову хвилю», — каже Орест Чемерис.

Про сезонну застуду

Генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко додала: «Не говоримо про спалах грипу типу А. Йдеться про сезонність. Щороку з жовтня по квітень — сезон респіраторних захворювань. Оскільки останніх три роки пандемія коронавірусу перевернула все і ми говорили виключно про коронавірус, грип про себе не давав знати, реєструвалися поодинокі випадки. Тепер на Львівщині спостерігається динаміка зниження хворих на коронавірус. І у той час за тиждень на 15% зросла кількість осіб з ознаками застуди — підвищення температури тіла, нудота, ломота у тілі. При обстеженні лабораторними методами виявилося, що ці люди хворіють на грип. Спочатку ми почали діагностувати методом швидких тестів. Позавчора ми вперше метолом ПЛР виявили у сорока людей грип типу А. Сьогодні говоримо про 67 лабораторно підтверджених випадків грипу А».

Про грип, А «Вікторія», «Дабін»

За словами Наталії Іванченко, наразі лабораторно не можна уточнити походження та особливості штаму грипу типу А. Та за прогнозами ВООЗ, в цьому епідсезоні очікують грип типу, А «Вікторія», який відомий нам з 2019 року. Каже, цей штам грипу не викликав незрозумілих перебігів захворювання. Також може бути поширений грип, А «Дабін», який виник у 2021 році, грип Б «Австрія», який був типовим у 2021 році.

Вакцини, які виготовлені для епідсезону 2022−2023 років, захищають від усіх чотирьох штамів вірусу грипу, які прогнозовано будуть у цьому епідсезоні. Найближчим часом доставлять вакцину від грипу А. Вона буде скерована насамперед для груп населення, що мають підвищену зону ризику.

Схожі новини