Передплата 2024 ВЗ

Компанія Козицького придбала дозволи на видобуток бурштину

  • 08.11.2022, 16:05
  • 1 037

ТОВ «Нордік-буд» Зіновія Козицького, батька голови Львівської ОВА Максима Козицького, придбало право на видобуток бурштину на чотирьох ділянках у Рівненській області

Зіновій Козицький. Фото із мережі
Зіновій Козицький. Фото із мережі

Про це повідомили «Наші гроші. Львів».

Молодший син бізнесмена Степан Козицький розповів журналістам, що вони планують робити ювелірні вироби з бурштину.

«Нордік-буд», за даними YouСontrol, входить до групи найбільшої приватної газовидобувної компанії на заході України «Західнадрасервіс» Зіновія Козицького. Його син Максим очолює Львівську ОВА. Ще один син — Степан, веде бізнес разом із батьком.

У лютому цього року ТОВ «Нордік-буд» придбало на аукціоні від Держгеонадр дозволи на видобуток бурштину на двох ділянках в Рівненській області. Купили їх за 1,1 млн грн.

Аукціони

Ціна на геологічне вивчення бурштиноносних надр з подальшим видобуванням бурштину на ділянці Гальбин-7 у Сарненському районі Рівненщини стартувала із 326 тис. грн. «Нордік-буд» придбало дозвіл за 505 тис. грн.

За таку ж ціну фірма отримала право видобутку на ще одній ділянці у тому ж районі - Гальбин-8. На неї ціна стартувала від 335 тис. грн.

На аукціонах ТОВ «Нордік-буд» змагалося із ТОВ «Амбер груп» з Києва. Договори на 5 років із переможцем Держслужба геології та надр підписала у травні цьогоріч.

Окрім останніх двох ділянок, ТОВ «Нордік-буд» добуває бурштин із минулого року на ділянках Дакалівська та Таворівська, що також на Сарненщині. Дозвіл працювати там фірма купила за більше, ніж 700 тис. грн.

Новий напрямок бізнесу

«Держава дозволила це легально робити і чого ж [ні]…», — розповів син Зіновія Козицького Степан, коли його запитали, чому родина вирішила зайнятися ще й бурштином.

Бізнес Козицьких здебільшого спрямований на видобуток газу, нафти, корисних копалин, геологічне вивчення порід, каже він.

Зареєстрували «Нордік-буд» 2019-го року. Фірма займається будівництвом трубопроводів, доріг, споруд електростанцій, видобуванням та іншим.

На своєму офіційному сайті вказує 156 успішних проєктів вартістю понад 1,5 мільярда гривень.

За словами Степана Козицького, поки що фірма бурштин не добуває, вирішувала юридичні питання:

«Оцінюється потенціал. Самого видобутку ще немає».

На одній з ділянок фірма робить геологічне вишукування, щоб визначити місця покладів бурштину.

«Бо не вся ділянка розробляється, а цікаві місця», — розповів Степан Козицький.

У лютому Козицькі створили фірму «Міро арт». Співзасновником, окрім Зіновія Козицького, є Олександр Мірошніков. Останній — ювелір, який буде робити бурштинові прикраси, розповів брат голови ЛОВА.

«Ідея була, щоб переробляти бурштин у ювелірні вироби. Тобто повний комплекс, щоб добувати, переробляти, а продавати вже вироби», — пояснює Степан Козицький.

Працюватиме ювелірний бізнес Козицьких на Україну. Щодо експорту поки чоловік не впевнений.

ТОВ «Нордік-буд» — не єдина фірма Козицького, яка займається видобутком. Минулого року його ТОВ «Горизонти» купило за 27 млн грн дозвіл на добування газу на Тинівському газовому родовищі на Львівщині.

Окрім цього, ТОВ «Велл Ко» Козицького видобуває газ на Івано-Франківщині. Також розробкою надр займаються й інші компанії Козицьких.

За адресою ТОВ «Нордік-буд» у Львові журналісти Bihus.info знайшли офіс партії місцевого осередку «Слуги народу». Максим Козицький очолює цю політсилу у області. Його брат Степан також балотувався від цієї партії на виборах 2020-го до Львівської обласної ради.

Схожі новини