Передплата 2024 «Добрий господар»

В ООН заявили, що на Землі спостерігають найтепліші роки в історії

  • 06.11.2022, 20:15
  • 762

Останні вісім років — найтепліші на Землі в історії спостережень

Фото: pexels
Фото: pexels

Про це йдеться у доповіді Всесвітньої метеорологічної організації ООН «Стан глобального клімату у 2022 році».

За даними авторів доповіді, глобальному збільшенню температури сприяла зростальна концентрація парникових газів. Вони вказують, що екстремальне зростання температури, посухи та повені торкнулися цього року мільйонів людей і коштували мільярди доларів збитків.

Водночас за останні 30 років температура в Європі зростала вдвічі швидше в порівнянні з глобальним показником, наголошується в частині доповіді, наданої службою ЄС з вивчення клімату Copernicus.

За період із 1991 до 2021 роки температура в європейських країнах підвищувалася з середньою швидкістю близько половини градуса за десятиліття. Через це з 1997 до 2021 роки льодовики Альп втратили 30 метрів товщини льоду. Крім того, тане льодовий панцир Гренландії, прискорюючи підвищення рівня води у світовому океані.

Викликані потеплінням кліматичні зміни у 2021 році призвели в Європі до загибелі сотень людей, а їх наслідки вплинули на життя понад півмільйона європейців і завдали, за оцінками експертів, економічних збитків понад $ 50 млрд.

За прогнозами ВМО та Copernicus, число стихійних лих у зв’язку зі змінами клімату й надалі зростатиме, причому в Європі швидше, ніж у середньому по планеті.

Схожі новини