Передплата 2024 ВЗ

росіяни не охороняють «зернові коридори», — заступник генсека ООН

  • 01.11.2022, 09:45
  • 721

Військові кораблі чорноморського флоту рф не мають стосунку до безпеки морського коридору транспортування українського зерна

Заступник генсека з гуманітарних питань Мартін Гріффітс. Фото із мережі
Заступник генсека з гуманітарних питань Мартін Гріффітс. Фото із мережі

Про це повідомив заступник генсека з гуманітарних питань Мартін Гріффітс на засіданні Ради Безпеки ООН.

Відомо, що представник ООН спростував заяви рф про те, що в Севастополі були атаковані військові судна, які нібито залучені до гарантування безпеки морського коридору з експорту зерна.

«По-перше, щоб було зрозуміло: жодні військові судна, літаки чи активи не беруть участі у підтримці ініціативи будь-якою стороною. Вони не потрібні. Насправді їм заборонено наближатися до вантажних суден ближче, ніж на 10 морських миль, відповідно до процедур, узгоджених усіма сторонами», — пояснив Гріффітс.

Він додав, що ООН готова розслідувати разом з державами-членами, які беруть участь в ініціативі, чи використовували Чорноморську зернову ініціативу для отримання військово-оперативної переваги.

Гріффітс зазначив, що у межах Чорноморської зернової ініціативи 38 країн закупили приблизно 9 млн тонн зерна в України.

Він зауважив, що «внаслідок недавніх подій зросли ціни на пшеницю, і кожна частка процентного пункту наближає когось у світі до крайньої бідності».

За його даними, страховики можуть підвищити для судноплавства по Чорному морю страхові премії на чверть чи половину, що також впливає на ціни.

Заступник Генсека додав, що рф, за її твердженнями не відмовляється від ініціативи, а лише тимчасово призупиняє її реалізацію.

Схожі новини