Передплата 2024 «Добра кухня»

Україна підтримала росію в антиізраїльському голосуванні

  • 31.10.2022, 13:15
  • 5 749

Голосування представника України в ООН щодо резолюції Генеральної Асамблеї ООН «Про ризик поширення ядерної зброї на Близькому Сході» стало великою помилкою, яка може суттєво вплинути на відносини Ізраїлю та України

Київ підтримав москву в антиізраїльському голосуванні в ООН. Фото із мережі
Київ підтримав москву в антиізраїльському голосуванні в ООН. Фото із мережі

Про це йдеться у зверненні головного рабина України на ім'я міністра закордонних справ країни Дмитра Кулеби.

«Останні місяці президент України, глава його Офісу та МЗС України докладають великих зусиль, щоб збільшити підтримку України з боку Держави Ізраїль. Йдеться, зокрема, про військову та гуманітарну допомогу. Перебуваючи у ці дні в Ізраїлі, я, як головний рабин України, намагаюся залучити політичні кола та громадянську спільноту. Більшість єврейського народу по всьому світу та громадян Ізраїлю, які дуже добре знають ціну миру та безпеки, підтримують Україну та допомагають їй у цей складний час, але у той час, коли я пояснюю на вищому рівні Ізраїлю потреби України для захисту від агресії, коли посол України Євген Корнійчук просить уряд Ізраїлю про військову допомогу, ми отримуємо сумну новину з Генеральної Асамблеї ООН.

Україна там проголосувала за резолюцію, яка вимагає «ядерного роззброєння Ізраїлю».Та сама Україна, яка віддала свою ядерну зброю у 1994 році під «міжнародні гарантії» і отримала напад росії у 2022 році. Знаю, що таке голосування України в ООН — страшна помилка, яка перекреслить місяці та роки співпраці, підтримки та переговорів. Вона може зруйнувати зусилля всіх, хто так старанно працював над розширенням допомоги Україні в Ізраїлі. В Ізраїлі таке голосування України вже сприймають як недружній акт і навіть — як удар у спину. І саме в той час, коли Україна так потребує ізраїльської військової та іншої допомоги. Якби Україна хоча б утрималася в ООН під час голосування щодо цієї резолюції, такий крок був би сприйнятий в Єрусалимі інакше — як дружній жест. Можливо, моє звернення стане аргументом для перегляду позицій України щодо Ізраїлю перед майбутніми голосуваннями в ООН", — йдеться у зверненні Моше Реувена Асмана.

Голосування щодо резолюції відбулося минулої п’ятниці.

Проти резолюції проголосували представники США, Канади, Мікронезії, Палау та Ізраїлю.

Представники Австралії, Албанії, Бельгії, Великобританії, Угорщини, Німеччини, Грузії, Данії, Індії, Італії, Камеруну, Кот д'Івуару, Латвії, Литви, Люксембургу, Монако, Нідерландів, Папуа-Нової Гвінеї, Польщі, Румунії, Франції., Чехії та Естонії утрималися під час голосування.

За резолюцію проголосували представники Азербайджану, Білорусії, Молдови, Таджикистану, Узбекистану, України та росії.

В Ізраїлі резолюцію сприйняли як документ, спрямований свідомо та лише проти єврейської держави, оскільки саме Ізраїль іноземні ЗМІ найчастіше називають єдиним та неофіційним близькосхідним членом «ядерного клубу».

Улітку 2022 року організація UN Watch (моніторить підсумки голосування в ООН щодо єврейської держави) у публічному форматі запитала посла України в Ізраїлі Євгена Корнійчука: «Коли ООН приймає ініційовані палестинцями резолюції, які засуджують Ізраїль за самооборону, 78% із них?»

У жовтні 2022 року генеральна Асамблея ООН більшістю голосів ухвалила резолюцію, в якій не визнала легітимними референдуми на захоплених російськими військами територіях Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей про входження до складу рф.

За документ проголосували 143 країни, проти — п’ять, утрималися — 35 (голоси, що утрималися, не врахували). Ще 10 країн голосувати відмовилися, наприклад, Азербайджан, Туркменія та Іран. Їхня думка теж не позначилася на результатах.

Серед інших Україну підтримали Ізраїль, Грузія, Латвія, Литва, Молдова та Естонія.

У 2016 році тодішній глава кабінету міністрів єврейської держави Біньямін Нетаніягу скасував візит українського прем'єра Володимира Гройсмана до Ізраїлю: це рішення спричинене голосуванням України в ООН; представник Києва підтримав антиізраїльську резолюцію ООН № 2334, згідно з якою єврейські міста та квартали в Юдеї, Самарії та Єрусалимі оголошували незаконними.

Схожі новини