Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Норвегії затримали шпигуна рф. Він прикидався бразильським професором

  • 29.10.2022, 15:45
  • 1 185

Затриманий у Норвегії співробітник норвезького Арктичного університету Тромсе, який видавав себе за «професора із Бразилії», виявився кадровим офіцером військової розвідки рф Михайлом Мікушиним

Михайло Мікушин. Фото: Twitter Christo Grozev
Михайло Мікушин. Фото: Twitter Christo Grozev

У п’ятницю, 28 жовтня, поліцейська служба безпеки Норвегії (PST) повідомила про пред’явлення обвинувачення Мікушину у шпигунстві, пише DW.

російський шпигун останніми роками успішно працював у норвезькому Університеті Тромсе під іменем Жозе Ассіса Джіаммаріа.

Ще до того, як норвежці опублікували реальне ім'я Мікушина, The Insider і Bellingcat змогли підтвердити приналежність Мікушина до ГРУ, інформує The Insider. Досліджуючи біографію співробітника ГУР, розслідувачі дійшли висновку, що «професор» зробив усе, щоб провалитися.

Псевдопрофесор залишив достатньо цифрових слідів, пише The Insider. Так, наприклад, одним із паролей, які він використовував для свого університетського облікового запису, був mika-invasor@rambler. jw.org uk. Він натякнув на те, що власника звуть Михайло. Invasor з португальської перекладається як «загарбник». Тож Мікушину для викриття «не вистачало тільки парашута, що тягнеться за спиною», відзначили розслідувачі.

За даними The Insider, Мікушин народився в Єкатеринбурзі 1978 року. У 2006 році закінчив Військово-дипломатичну академію ГРУ у москві. Він зміг отримати бразильський паспорт, бо нібито має матір із Бразилії.

У 2011 році Михайло Мікушин вирушив навчатися до Канади до Університету Калгарі. Періодично він приїжджав до росії. У червні 2015 року він оновив у рф права водія. Певний час Мікушин проводив «дослідження» в Канаді. 2019 року він опублікував статтю про необхідність нових військових баз в Арктиці.

У 2021 році Мікушин прибув до Норвегії для дослідницької програми в Університеті Тромсе. Вона, зокрема, стосувалася вивчення «гібридних загроз». Місяць тому він взяв участь у тренінгу у Вільнюсі, організованому за підтримки ЄС та присвяченому «гібридній війні». На ньому, зокрема, обговорювали, як реагувати у разі саботажу на газопроводі «Північний потік».

У вівторок, 25 жовтня, Мікушина затримали на шляху до університету. 28 жовтня суд в Осло задовольнив вимогу прокуратури та вирішив залишити Мікушина під арештом на чотири тижні.

Адвокат Мікушина повідомив, що його підзахисного мають намір депортувати до росії, зазнчає The Insider. Водночас москва заперечує наявність у нього громадянства рф і звинувачує Норвегію в шпигунстві.


Джерело: DW

Схожі новини