Передплата 2024 «Добра кухня»

США підтримують іранських жінок, — Байден

  • 27.10.2022, 16:30
  • 694

Президент США Джо Байден заявив, що США підтримують хоробрих жінок Ірану, та додав, що «приголомшений» масовими протестами в Ірані

Президент США Джо Байден. Фото із мережі
Президент США Джо Байден. Фото із мережі

«Я хочу, щоб ви знали, що ми підтримуємо громадян, хоробрих жінок Ірану», — заявив Байден. «Мене вразило те, що це пробудило в Ірані. Це пробудило те, що, я думаю, не замовкне ще довго-довго».

В Ірані почалися найбільші масові протести за останні роки після смерті 22-річної Махси Аміні. Вона загинула під час арешту поліцією моралі. Правоохоронці стверджували, що вона загинула через раптовий сердечний напад, але її батьки наголошували, дівчина померла після побиття. Махсу затримали через «порушення ісламського дрескоду». Тобто — за розв’язаний хіджаб.

Батько 22-річної дівчини заявляв, що під час її похорон тіло було повністю загорнуте, крім обличчя та ніг, на яких він помітив синці.

Правозахисна організація Amnesty International називала затримання та вбивства демонстрантів «безжальним жорстоким придушенням». Крім того, поліція зробила «тотальну атаку на дітей, які протестують», внаслідок чого загинули щонайменше 23 неповнолітніх.

«Жінок у всьому світі переслідують різними способами, але в ім'я Бога вони повинні мати можливість носити те, що хочуть», — зазначив Байден.

Він додав, що Іран «має припинити насильство проти власних громадян, які просто користуються своїми основними правами».

Схожі новини