Передплата 2024 «Добрий господар»

«На Львівщині вперше з початку війни відновлено приватизацію майна через аукціон, щоб підтримувати економічний фронт держави»

Сказав «ВЗ» начальник регіонального відділення Фонду державного майна у Львівській, Закарпатській та Волинській областях Владислав Калинець

З жовтня у Львівській області вперше з початку повномасштабного вторгнення рф запрацював ринок приватизації державних об'єктів через аукціон. Йдеться про заводи-«розвалюхи», які роками простоювали і накопичували борги.

З молотка продано кілька об'єктів на суму 307 мільйонів гривень. Зокрема, серед проданого майна —

  • 72,69% статутного капіталу ПрАТ «Проектно-конструкторський інститут конвеєробудування» при стартовій ціні у 1, 8 млн грн продано за 28 мільйонів,
  • майновий комплекс АТ «Львівський ювелірний завод» при стартовій вартості у 144 млн грн продано за 185 мільйонів,
  • «Дашавський завод композиційних матеріалів» продано за 33 мільйони (при стартовій вартості у 32,4 млн грн).

Це хороша тенденція для розвитку економіки в тилу і є позитивні прогнози, що з часом буде більше майна продаватися на аукціоні.

Про це розповів «ВЗ» начальник регіонального відділення Фонду державного майна у Львівській, Закарпатській та Волинській областях Владислав Калинець.

«З початку війни приватизація призупинилася, — наголошує чиновник. — І лише з жовтня відновлено приватизацію. Завдання приватизації під час війни — не лише отримати одноразово кошти до держбюджету. А в тому, щоб залучити інвестиції до тих державних підприємств, які неефективні або непрацюючі. Багато активів можуть бути цікаві українському малому та середньому бізнесу, а також міжнародним інвесторам. Замість того, щоб будувати активи з нуля, вони зможуть купити їх у держави і продовжувати розвивати свій бізнес на цій базі. А ще не спостерігати за тим, як підприємства в державній власності розвалюються та деградують… Дати можливість їх приватизувати, модернізувати, налагодити виробництво, створити нові робочі місця. Відтак бізнес генеруватиме державі постійний дохід та зробить нашу економіку сильнішою».

Про особливості оплати за майно

Владислав Калинець каже, що переможець аукціону — це ще не власник державного майна і потрібно пройти певну процедуру щодо оплати.

«Переможець торгів має двадцять робочих днів на сплату вартості лота після завершення аукціону, — каже він. — Тільки після надходження коштів до бюджету, з переможцем підписують договір купівлі-продажу. Якщо переможець з певних причин не сплачує кошти — він втрачає гарантійний внесок у розмірі 20% від стартової ціни, який перераховуються до бюджету, а також не зможе більше брати участь у приватизації цього об'єкту».

Схожі новини