Передплата 2024 «Добра кухня»

«Фінансова стабільність України так само важлива, як і військова безпека чи постачання боєприпасів»

  • 24.10.2022, 12:15
  • 941

Якби не фінансова допомога Заходу, то українці вже давно могли б залишитися без пенсій та зарплат — тому зараз вкрай важливо якомога швидше отримати кошти від ЄС

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Фото із мережі
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Фото із мережі

Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Він розповів, що Україна отримує величезну підтримку від партнерів — від США та Євросоюзу. Німеччина перебуває на передовій фінансової допомоги, проте 3 млрд євро з обіцяного європейського пакету на 9 млрд заблоковані, зокрема, тому, що Німеччина пропонує надати ці кошти у формі грантів, а не кредитів.

«Для нас найголовніше, аби вони надійшли якнайшвидше. Нам це потрібно для того, аби наша фінансова система вижила. Чи стане це кредитом або грантом, це вже менш важливо. Ми вже вичерпали всі можливості економії», — наголосив прем'єр.

Він також додав, що наразі оборонний бюджет України становить 60% державних видатків, тому західну фінансову допомогу скеровують на соціальні потреби. Тому будь-яка затримка може мати жахливі наслідки.

«Якщо говорити про вкрай негативний сценарій, то ми вже не змогли б платити ані зарплати, ані пенсії. Тому фінансова стабільність України так само важлива, як і військова безпека чи постачання боєприпасів», — зазначив він.

Схожі новини