Передплата 2024 «Добрий господар»

Чехія планує відсудити у «Газпрому» компенсацію за перебої у постачанні газу

  • 23.10.2022, 18:45
  • 723

Чеська енергетична компанія CEZ хоче звернутися до арбітражу для стягнення з російського «Газпрому» компенсації через перебої з постачанням природного газу протягом цього року

Про це в етері чеського телебачення заявив генеральний директор CEZ Даніель Бенеш.

Він розповів, що про переговори з російським постачальником щодо постачань на 2023 рік не може йтися, адже єдиний можливий крок — міжнародний арбітраж.

«Тоді, коли хтось не виконує контракт, який у вас є, важко говорити про щось інше, крім компенсації збитків», — наголосив Бенеш, оцінивши втрати «від вищих сотень мільйонів до перших мільярдів крон».

На думку гендиректора CEZ, енергетична війна рф проти Європи розпочалася ще у 2021 році, коли росія непомітно припинила постачання газу, оскільки рівень заповнення резервуарів знизився.

«Це був мінімальний крок росії», — зазначив Бенеш, додавши, що на прямі наслідки дій рф припадає до 90% зростання цін.

До російського вторгнення в Україну Чехія майже повністю залежала від російського природного газу. Відтоді вона збільшила постачання, зокрема — за рахунок постачань скрапленого природного газу від Нідерландів та США.

У липні через надвисокі ціни на енергоносії і загрозу стабільному постачанню газу країни ЄС домовилися добровільно зменшити споживання газу на 15%, порівняно з середнім показником останніх 5 років. Якщо ситуація стане дуже складною, вимога економії може стати обов’язковою.

На саміті 20 жовтня лідери країн ЄС домовилися про заходи щодо боротьби з енергетичною кризою і погодилися з необхідністю прискорити зусилля щодо зниження попиту на енергію.

Схожі новини