Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Южаніна жорстко розкритикувала створення чергового «фонду» для лояльних нардепів

  • 22.10.2022, 09:26
  • 700

Народна депутатка з фракції «Європейська Солідарність» Ніна Южаніна жорстко розкритикувала створення нової «годівниці» для лояльних до влади депутатів-мажоритарників — так званого «Фонду ліквідації наслідків збройної агресії»

Вона зауважила, що це де-факто замаскований фонд соціально-економічного розвитку, через який раніше розподіляли бюджетні кошти для мажоритарних округів.

Южаніна наголосила, що під час війни кошти для відновлення постраждалих територій мають розподілятися абсолютно прозоро, а отримувати їх мають ті території, які дійсно зазнали руйнувань, а не ті, він яких обрані «придворні» депутати.

«Цей фонд точно копіює фонд соціально-економічного розвитку в усіх його аспектах — від мети створення цього фонду, від розподілу коштів, які виділяються на округи депутатам, лояльним по голосуванню у Верховній Раді і таке інше», — заявила Южаніна.

«Не можна зараз своїм депутатам на свої округи виділити ці кошти, а решті громадян не дати або вважати, що там менше постраждали об'єкти інфраструктури», — наголошує Южаніна.

«Деякі наші колеги говорили про те що цей фонд може бути наповнений до кінця року на 20 мільярдів гривень. Ми вчора голосували збільшення дефіциту державного бюджету на 368 мільярдів гривень для того, щоб забезпечувати сектор оборони і безпеки. Незважаючи на те, що це — новий виток інфляції, ми голосували це цей проєкт закону. Але сьогодні за такі речі точно голосувати не можна. Якщо й створюється цей фонд, то тільки розподіляється в установленому порядку тут, депутатами, а не за погодженням з профільним комітетом і розпорядженням Кабінету міністрів. Ми всі маємо оцінити рівень пошкодженості чи рівень запитів по всім нашим територіям і виділити ці кошти саме таким чином. Треба закінчувати із соц-економом», — наголосила Южаніна.

«Громадяни всі рівні. Ми маємо до всіх однаково ставитися», — закликала народна депутатка.

«Я хочу закликати всіх керівників парламенту, всіх народних депутатів: створюймо цей фонд, але щоб доступ до грошей для подолання наслідків мали всі території. Ми були проти соц-економу і наразі не можемо в час відсутності коштів віддавати навіть 20 мільярдів до кінця року. Ще на дорогах 60 мільярдів, та ще інші витрати. Ви порахуйте самі - ми вже тут зараз назбирали 100 мільярдів, які могли вчора спрямувати якраз на виплату сектору оборони і безпеки, а не збільшувати дефіцит бюджету», — констатувала Южаніна.

«Наша фракція буде підтримувати абсолютно усі пропозиції, які стосуються фінансування Збройних Сил. Але в усьому треба мати холодний розум і вдумливо ставитися до того, що нам пропонується. Я вважаю, за цей закон голосувати не можуть всі, хто вміє читати, розбирається з усіма цими нормами закону і не підтримує дерибан грошей під час війни. Ми проти цього закону», — наголосила Южаніна.

Схожі новини