Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Сучасне мистецтво — як творчий міст між Італією та Україною»

У Центрі Шептицького відбувся захід WHITE HOLE, який має на меті співпрацю й діалог між італійськими й українськими мистцями та письменниками

З нагоди Дня сучасного мистецтва Італійський інститут культури у Києві запросив Джанлуїджі Рікуператі, письменника та куратора павільйону під назвою Planeta Ukrain, присвяченого українській сучасній культурі, в рамках 23-ої Міланської Трієнале.

Ця подія — перша із низки подій, з яких складається важливий проєкт, задуманий Джанлуїджі Рікуператі, до реалізації якого буде залучено важливі українські культурні установи у 2023 році.

Своєрідний мистецький міст між Україною й Італією — це приклад культурної дипломатії, обміну думками, мистецькими проєктами і цивілізованого спілкування. Це особливо важливо й необхідно в час, коли Україна виборює свою свободу й незалежність у жорстокій війні проти російських загарбників.

Крім ініціатора проєкту Джанлуїджі Рікуператі, на відкритті WHITE HOLE був присутній і П'єр Франческо Дзадзо — італійський дипломат, Надзвичайний і Повноважний Посол Італії в Україні. «Сучасне мистецтво — потужний інструмент культурної дипломатії, здатний побудувати творчий міст між Італією та Україною», — сказав пан Дзадзо під час зустрічі.

Основні теми мистецького діалогу між італійськими й українськими інтелектуалами і діячами культури — «Ми хочемо жити», «Ми хочемо говорити», «Ми хочемо бути», «Ми хочемо вільно творити».

У режимі відеозв'язку ці теми висвітлювали учасники заходу WHITE HOLE: Джанлуїджі Рікуператі, український незалежний куратор Сергій Канцедал, український художник Нікіта Кадан, візуальна художниця, перформерка і музикантка Дарія Блум, італійська письменниця К’яра Валеріо та інші.

Схожі новини