Передплата 2024 «Добрий господар»

росія перекинула із Сирії в Україну комплекси протиповітряної оборони, — ЗМІ

  • 20.10.2022, 14:45
  • 664

росіяни перекинули з Сирії до України свої комплекси протиповітряної оборони С-300

росіяни перекинули із Сирії до України комплекси протиповітряної оборони. Фото із мережі
росіяни перекинули із Сирії до України комплекси протиповітряної оборони. Фото із мережі

Західні дипломати вважають, це може змінити позицію Ізраїлю щодо постачання зброї українським військовим.

Про це пише The New York Times з посиланням джерела.

Йдеться про систему протиповітряної оборони С-300 й кілька тисяч солдатів. Двоє співрозмовників видання розповіли про те, що із Сирії вивели два батальйони, тобто — від 1 200 до 1 600 солдатів. За даними третього джерела, військових було набагато більше. Відомо також, що в Україну передислокували кількох російських командирів.

Йдеться й про те, що раніше Ізраїль побоювався, що цю ППО може використовувати Сирія проти їхніх літаків. Це називали основною причиною того, чому Ізраїль відхиляв запити України на військову допомогу. Тепер, як пише видання, виведення із Сирії комплексів С-300 може сприяти зміні позиції Ізраїлю.

Джерела NYT кажуть, що після початку повномасштабного вторгнення росія почала менше брати участь у військових операціях у Сирії, зокрема — у координації з Ізраїлем.

Ізраїль прагне запобігти будь-яким порушенням практики, яка дозволяє ізраїльським і російським командирам спілкуватися один з одним і уникати конфлікту між їхніми силами. У 2017 році була встановлена ​​зашифрована телефонна лінія, яка зʼєднує російську авіабазу в західній Сирії з командним центром ВПС Ізраїлю під військовою базою в Тель-Авіві. Цей механізм допомагає сторонам уникати плутанини між діями військових та запобігати інцидентам, як у 2018 році, коли сирійські сили збили російський військовий літак. Вони помилково прийняли його за ізраїльський, убивши 15 росіян.

Схожі новини