Передплата 2024 «Добра кухня»

У США намагаються запобігти зустрічі Байдена та путіна на саміті G20, — Politicо

  • 19.10.2022, 19:30
  • 837

Білий дім робить усе, щоб уникнути прямої зустрічі президента США Джо Байдена і президента рф володимира путіна на саміті G20, який відбудеться вже у листопаді на Балі

Джо Байден і володимир путін. Фото із мережі
Джо Байден і володимир путін. Фото із мережі

Однак, все ж таки можливість зустрічі є, адже Байден та путін можуть опинитись разом на великому пленарному засіданні.

Та будь-які офіційні зустрічі між президентами у США не планують і вживають усіх заходів, аби Байден не зустрівся з путіним навіть випадково — у коридорі чи на спільному фото лідерів саміту.

«Ми знаємо, що президент Байден думає про президента путіна: він вважає його вбивцею, він вважає його військовим злочинцем. Ви зазвичай не зустрічаєтеся з убивцями та військовими злочинцями», — повідомив Вільям Тейлор, колишній посол США в Україні.

З початку свого президентства Байден зустрічався з путіним лише один раз. Це було на саміті у Женеві влітку 2021 року. Оскільки згодом Росія розпочала підготовку до повномасштабного вторгнення в Україну, президенти США та рф ще декілька разів спілкувались телефоном. Востаннє це було у лютому 2022 року, за декілька днів до широкомасштабної війни.

Саміт G20, який відбудеться на Балі, стане найочікуванішим багатонаціональним зібранням за останні роки, оскільки повномасштабна російсько-українська війна випробувала Європу та напружила економіку на межі рецесії. На відміну від G7, яка складається лише з багатих демократій, у G20 також є кілька автократій. Тому ймовірно, що не всі присутні на саміті країни будуть підтримувати Україну.

У той час, як Байден планує уникати путіна, між старшими помічниками у Вашингтоні та Пекіні розпочалися непублічні переговори щодо особистого саміту між президентом США і китайським лідером Сі Цзіньпіном у межах саміту, повідомили посадовці. Зазвичай перша зустріч між лідерами двох головних світових супердержав є головною подією, однак Пптін готовий боротись, аби опинитись у центрі міжнародної уваги.

У Білому домі тижнями були внутрішні дискусії щодо можливої ​​участі путіна після того, як індонезійські чиновники оголосили, що російський лідер здійснить туди міжнародну поїздку. У Західному крилі не було ніяких суперечок щодо висновку, що Байден не повинен зустрічатися з путіним. Та думки експертів із зовнішньої політики різні.

Адмірал Джеймс Ставрідіс, колишній Верховний головнокомандувач об'єднаних збройних сил НАТО в Європі, сказав, що якби він консультував президента Байдена, то закликав би його взяти участь у зустрічі.

«Він повинен наполягати на звільненні Ґрінер (американська баскетболістка, яка засуджена до 9,5 років позбавлення волі в рф начебто за зберігання наркотиків — ред.) і також скористатися моментом, щоб поглянути Путіну в очі і сказати йому: „Ти програєш, ти на шляху до зіткнення з долею, і вона не буде прихильною до вас“», — сказав він.

Обидва безпосередні попередники Байдена — Барак Обама та Дональд Трамп — розробили зовнішню політику, яка передбачала пряму взаємодію з традиційними ворогами-лідерами. Байден менше займався таким. Та, окрім попередньої зустрічі з путіним, він також безпосередньо спілкувався з наслідним принцом Саудівської Аравії Мохаммедом бін Салманом, попри те, що він обіцяв перетворити націю на вигнанця.

Від початку війни Штати наголошували, що в будь-яких переговорах з росіянами щодо припинення війни повинні брати участь українці. І хоча дипломати тижнями говорили про можливість несподіваного візиту президента України Володимира Зеленського на саміт G20, у США схильні вважати, що Зеленський спілкуватиметься з лідерами Великої двадцятки через відеозв'язок.

Байден спершу публічно заявив, що не має наміру зустрічатися з путіним, але минулого тижня зробив трохи іншу заяву.

«Послухайте, я не маю наміру зустрічатися з ним. Але, наприклад, якби він прийшов до мене на G20 і сказав: „Я хочу поговорити про звільнення Грінер“, я б із ним зустрівся» — сказав президент США під час інтерв'ю CNN.

Після цього у Білому домі офіційно заявили, що Байден «не має наміру бачитись з путіним». Попри це, у приватних розмовах американські посадовці визнають, що зустріч між президентами США та рф могла б відбутись, якщо темою перемовин стане звільнення американської баскетболістки чи Полі Уілана — колишнього морського піхотинця, якого в росії засудили до 16 років ув’язнення за звинуваченням у шпигунстві.

Схожі новини