Передплата 2024 «Добрий господар»

Мешканцю Львівщини загрожує в’язниця через три десятки зрубаних вільх

  • 17.10.2022, 18:30
  • 1 102

Мешканцю села Стрілки Віктору Галевичу загрожує штраф у 6 мільйонів гривень через те, що зрубав три десятки дерев вільхи на дрова

Фото: LMN
Фото: LMN

Як повідомляє LMN, чоловік рубав дерева у національному природному парку «Королівські Бескиди», однак не знав про це. Тепер проти чоловіка можуть відкрити кримінальне провадження. Лісники ж кажуть, що шкода, яку завдав чоловік природі, становить 6 мільйонів гривень. Чоловік зізнається — навіть як до кінця життя буде працювати, навряд чи заробить такі гроші.

«У січні пішов, звалив пару вільх. Скільки себе пам‘ятаю — то було колгоспне поле, потім радгосп розпався, і там паслися корови все життя. Потім насіялась вільха — то вийшло так, як самосів. Та й десять років, то я добре пам’ятаю, кожен Божий рік дрова собі звідтам вожу. Завжди все нормально було — там нема нічого такого, звичайна сіра вільха. Ну та й того року таке саме — нарізав, а тепер пішов забирати, надійшов лісничий. То, каже, вже „Королівські Бескиди“. Ні табличок, нічого, ніхто не знає, що то національний природний парк. Пів села їздило, кожен день різало дрова, їм нормально було, я пішов — попало на мене так. Ну і я вийшов цапом-відбувайлом», — розповідає чоловік.

Коли чоловік завершував поратись в лісі, до нього підійшов лісничий. За словами чоловіка, він сказав, щоб зробити порядок, що все нормально буде.

«Потім пішли вниз з лісником, ми загрузили дрова, а вони: „Стояти“. Викликали наряд поліції. Приїхали, оформили, склали акт, що я самовільно нарубав вільхи в „Королівських Бескидах“. Дрова в мене забрали на зберігання на пилораму. Фіру дров. А тут мені говорять, що я маю платити 6 мільйонів гривень за 35 пеньків вільхових. Маю платити як шкоду „Бескидам“. Там якась кратність йде, я то ніяк зрозуміти не можу. Головне, що кожен день по 4 фури тіво такі великі везуть з горів, то нічого. Кожен Божий день! То ліс можна возити, а дрова не можна», — обурюється чоловік.

Віктор каже, вільха — не ділова деревина, вона тільки на дрова й годиться. За подальшу долю чоловіка вболівають і односельчани. Сьогодні збирають підписи.

Чоловік каже, що якби знав, що то природний парк, ситуація була б іншою. За роки існування він «в очі не бачив» представників цього парку.


Джерело: LMN

Схожі новини