Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Мігрантам з Центральної Азії у росії видають повістки, — правозахисниця

  • 16.10.2022, 19:20
  • 849

У військкомати викликають навіть тих, у кого немає громадянства рф

Мігранти у росії отримують повістки. Фото із мережі
Мігранти у росії отримують повістки. Фото із мережі

Про це розповіла правозахисниця, голова фонду «Тонг Жахоні» Валентина Чупік.

Вона повідомила, що щодня отримує звернення від мігрантів з країн Центральної Азії, яких росіяни намагаються відправити на війну.

«Щоразу їх примушують, і щоразу це фізичне насильство. У випадках людей, які мають умовні терміни, крім фізичного насильства, застосовують також погрози перетворити умовний термін на реальний, відправити їх до в’язниці, де їх, знову ж таки, битимуть та відправлять на ту саму війну», — зазначила правозахисниця.

За її словами, мігрантів, які відмовляються отримувати повістки, б’ють та катують і силою змушують розписуватися, коли ті їх отримують.

Окрім повісток про мобілізацію, мігрантам також пропонують підписати контракти зі ройською амією, каже правозахисниця.

Зокрема, уже кілька днів групу з шести громадян Узбекистану, які відбувають покарання в Башкірії, б’ють та змушують підписати контракти на службу в зс рф.

Також, як додала правозахисниця, контракти на службу в російській армії можуть підкладати мігрантам у пачку документів, які треба підписати для продовження робочого контракту. Таке відбувалося у державній бюджетній установі «Жилищник» у москві.

«Уявіть собі, людину змушують, на неї кричать: „Швидко розпишися отут, отут, отут…“ і підсовують на підпис величезне число документів. Навіть цілком грамотна людина, яка добре володіє російською мовою може елементарно не встигнути прочитати, а тут ми маємо справу з людьми, які погано володіють російською мовою, які перебувають під сильним психологічним тиском. І так, вони підписують, підписують з дурості», — наголосила правозахисниця.

Схожі новини