Передплата 2024 «Добрий господар»

У Рахові замалювали історичний надпис на географічному центрі Європи

  • 13.10.2022, 10:16
  • 1 923

На Рахівщині в ході осінніх робіт із благоустрою «покращили» географічний знак центру Європи

Фото: Raimond Spekking
Фото: Raimond Spekking

«Багато з вас мають фотки біля нього — я ще зі школи. Так от, в ході покращення зі знаку в Діловому пропали золоті літери латиною. Їх зафарбували!», — написала журналістка Тетяна Когутич.

Фото Сергія Прокопа
Фото Сергія Прокопа

Географічний центр Європи знаходиться біля села Ділове Рахівського району. Пам’ятний кам’яний знак там встановили географи з Імператорсько-Королівського військово-географічного інституту у Відні: у 1885−1887 роках вони виконували геодезичні дослідження для запланованого будівництва залізниці між Раховом і Сиготом.

На встановленому знаку був напис латиною:

«Locus Perennis

Delicentissime cum libella librationes quae est in Austria et Hungaria confectacum mensura gradum meridionalum et paralleloumierum Europeum.

MD CCC LXXXVII"

В перекладі вислів звучить так: «Це постійне, точне вічне місце, визначене спеціальним апаратом, виготовленим в Австро-Угорщині, в Європейській системі широт і довгот у 1887 році».

Після того, як Тетяна Когутич опублікувала цей допис, їй зателефонував художник, якому Рахівська міськрада замовила роботи з поновлення надпису латиною на географічному знаку.

«Художник, якому міськрада пропонувала перемалювати латинські букви, наразі відмовився виконати замовлення — бо це неможливо. Спочатку треба відновити старий австро-угорський напис латиною, заштукатурений сучасниками. Тому все ж чекаємо тепер реакцію КБЗ та Рахівської міськради — але все ж віримо, що таки відновлять», — написала Тетяна Когутич.

За кілька годин на ситуацію відреагував голова Закарпатської ОВА Віктор Микита: «Коментувати доцільність та правомірність таких дій навіть не буду. Підрозділ ОВА, котрий відповідає за охорону культурної спадщини, вже займається цим питанням».

Також він зазначив, що самоврядування, в зоні відповідальності якого перебуває ця пам’ятка, вже планує заходи з відновлення.