Передплата 2024 ВЗ

ЄС навчатиме 15 тисяч українських військових під час нової тренувальної місії, — ЗМІ

  • 03.10.2022, 19:30
  • 674

Відомо, що країни-члени ЄС домовилися про таку співпрацю

Європейський Союз планує нову тренувальну місію для ЗСУ. Фото із мережі
Європейський Союз планує нову тренувальну місію для ЗСУ. Фото із мережі

Відомо, що 3 тисячі українських солдатів матимуть спеціальну підготовку, наприклад, тактичну бойову підготовку для командирів або курси для інженерів.

Плани місії, які глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель запропонував наприкінці серпня, мають оприлюднити уже в середині жовтня.

Раніше окремі країни ЄС навчали українців у межах двосторонніх проєктів. Бундесвер у Німеччині навчав команди для систем озброєння, які постачає країна — Panzerhaubitze2000 або зенітних установок Gepard.

Якщо ЄС затвердить «Місію військової допомоги Європейського Союзу», або EUMAM, то діяльність окремих держав об'єднають. Це поліпшить координацію.

У кулуарах виникли деякі суперечки щодо деталей планування місії. Польща запропонувала створити центральний тренувальний табір для українців поблизу кордону з Україною. За словами військових, поляки хотіли навчати там цілі бойові групи аж до батальйону.

Німеччина підтримує створення чогось на кшталт невеликого штабу. На цьому сторони й погодилися. Кошти на проєкт надасть ЄС. Замість центрального тренувального табору в країнах ЄС організують окремі курси.

Німеччина вже планує власні навчальні курси в бундесвері. Наприклад, армія могла б навчати українських командирів тактиці в центрі бойового моделювання, а сапери, медики та інші фахівці також матимуть навчання у Німеччині.

Остаточні деталі місії EUMAM мають узгодити у Брюсселі наступного тижня. Потім рішення щодо проєкт ухвалять на наступному офіційному засіданні Ради ЄС 17 жовтня.

Схожі новини