Передплата 2024 «Добра кухня»

Суд відмовив у задоволенні позову Портнова проти Порошенка

  • 30.09.2022, 12:38
  • 766

Верховний Суд звернув увагу на кричущі порушення закону

Печерський суд відмовив у задоволенні позову Андрія Портнова проти Петра Порошенка, партії «Європейська Солідарність» та телеканалу «Прямий». У жовтні 2021 року ВСУ скасував попередні неправомірні рішення судів і повернув справу на повторний розгляд. Як відомо, Портнов вимагав спростувати інформацію про те, що він передав матеріали «справи моряків» росії.

«Це рішення мало відбутися з самого початку. Вся ця багаторічна справа пройшла всі інстанції. На користь Портнова була постанова в цьому ж суді в першій інстанції. Повністю були задоволені незаконні вимоги його до всіх відповідачів. І Печерський суд після того, як Верховний Суд звернув увагу на кричущі порушення закону, допущені попереднім складом суду, постановив єдине правильне законне рішення — Портнову повністю відмовити», — наголосив після засідання адвокат Порошенка Ігор Головань.

«Три роки тому Андрій Портнов вирішив захистити своє „добре ім'я“ від підозр у роботі на росію та подав позов до Печерського суду проти Петра Порошенка. Репутація Портнова з точки зору його взаємин із росією та з її антиукраїнською повісткою складається не з того, що про нього сказав Порошенко чи хтось ще, а з того, що він сам говорив і робив упродовж багатьох років. Це і боротьба проти шкільних підручників, написаних у неросійській парадигмі, і судове блокування перейменувань вулиць на честь бійців УПА, і потрапляння під міжнародні санкції США, та багато чого ще, що відбувалося вже після 2019 року. Ця репутація тверда і навряд чи можна з нею щось зробити, хоч у Печерському суді, хоч на Страшному», — розповів у липні адвокат Ілля Новіков.

«Заступник голови адміністрації Януковича Андрій Портнов виїхав з України в лютому 2014 року, повернувся 19 травня 2019 року. 20 травня відбулася інавгурація президента Зеленського, а 21 ДБР зареєструвало за заявою Портнова кримінальне провадження про «Інцидент у керченській протоці», — нагадав Новіков.

«У рамках цього провадження ДБР розслідувало версію, що обстріл українських кораблів та захоплення їх екіпажів у листопаді 2018 року було не актом агресії з боку росії, а „військовою провокацією злочинного режиму Порошенка“. Цієї ж версії дотримувалися і самі росіяни», — пояснює Новіков.

Як відомо, представник росії Небензя в ООН під час обговорення захоплення росією українських кораблів у Керченській протоці цитував матеріали провадження у так званій «справі моряків», яке було відкрите українським ДБР. «Цей маневр ДБР міг коштувати програшу позову у Міжнародному трибуналі ООН з морського права, росія кілька разів намагалася використати його для затягування суду», — наголошує адвокат.

«Зараз може здатися, що на тлі гарячої фази війни ті старі позови вже втратили актуальність, але насправді вони дуже важливі, у тому числі як база для майбутніх процесів для стягнення з москви воєнних компенсацій за те, що відбувається прямо зараз», — вважає Ілля Новіков.

Адвокати Порошенка також неодноразово наголошували, що усі спільники Портнова у правоохоронній та судовій системі нестимуть відповідальність за фальсифікацію кримінальних проваджень.

Схожі новини