Передплата 2024 «Добра кухня»

Німецька розвідка надає Україні секретну інформацію, — ЗМІ

  • 29.09.2022, 15:45
  • 655

В уряді Німеччини підтримують Україну в її оборонній кампанії проти рф інтенсивніше, ніж публічно це визнають. Зокрема — діляться розвідувальною інформацією

Німецька розвідка співпрацює із Україною. Фото із мережі
Німецька розвідка співпрацює із Україною. Фото із мережі

Як повідомляє Spiegel, Федеральна розвідувальна служба (BND) з літа у межах секретної операції надавала Україні секретну інформацію із зони бойових дій. Серед понад сотні повідомлень, які надійшли до української спецслужби, були також супутникові знімки та інформація про російські позиції, яку отримали із перехоплених переговорів.

У безпекових колах підтвердили співпрацю BND та української спецслужби. У квітні до Києва доставили спеціальні технічні матеріали для безпечної передачі даних.

Тим часом в урядовому окрузі Берліна наголосили, що передана інформація «безпосередньо» не придатна для українських атак на російські війська. Натомість фотографії російських позицій або деталі складів боєприпасів на окупованих рф територіях надавали для того, щоб українці мали більше уявлення про ситуацію.

Однак BND таки звернулася до судді з проханням перевірити законність операції з надання чутливої допомоги. Відповідний юридичний висновок стосувався «допустимості передачі цільової інформації в Україну».

Військові використовують термін «таргетинг» для позначення підготовки до атак на військові об'єкти. Юридичний висновок засвідчив, що передача інформації BND не зробить Німеччину автоматично стороною у війні. Канцлер Олаф Шольц хоче уникнути цього будь-якою ціною.

Як додає Spiegel, співпраця, яка досі була таємницею, є більш ніж вибухонебезпечною. У всіх закордонних місіях, наприклад, в Афганістані, німецький уряд ретельно стежив за тим, щоб німецьку інформацію не використовували для смертоносних військових операцій іншими країнами.

Країна прагнула, перш за все, не допустити використання у США німецької розвідки для цілеспрямованого вбивства командирів талібів. Німеччина також встановила суворі правила в Малі, щоб Франція не змогла використати дані з безпілотних літальних апаратів для потужних антитерористичних операцій.

Схожі новини