Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

СБУ ідентифікувала генерала рф, який наказав захопити Маріуполь і штурмувати «Азовсталь»

  • 29.09.2022, 10:35
  • 613

Служба безпеки під час слідчо-оперативних дій встановила особу російського військовослужбовця, який наказав захопити український Маріуполь і штурмувати одне з найбільших промислових підприємств міста — «Азовсталь»

Воєнним злочинцем є командир 8-ї гвардійської загальновійськової армії Південного військового округу зс рф генерал-лейтенант андрій мордвічев.

За даними слідства, з лютого 2022 року він керував захопленням територій Донецької області і особисто брав участь у бойових діях проти Збройних сил України. У його підпорядкуванні перебувають: «1-й армійський корпус народної міліції», кілька окремих мотострілецьких бригад незаконних збройних формувань «днр», батальйони танковий і «Сомалі», розвідбатальйон «Спарта» та підрозділи ПВК «Вагнер».

мордвічев безпосередньо здійснював воєнне планування, координацію та управління цими окупаційними підрозділами у бойових діях.

Він також наказав захопити Маріупольський район, де за його вказівками війська рф руйнували цивільну та критичну інфраструктуру, вбивали мирних мешканців.

Перебуваючи на території окупованої частини Маріуполя, мордвічев організував нараду із кадировим, затвердивши план остаточного захоплення міста, блокування та подальшого штурму «Азовсталі» з безжалісним убивством українців, які залишалися всередині.

За його безпосереднього керівництва та контролю окупаційні війська чинили звірства проти військовослужбовців ЗСУ та цивільного населення.

Наразі генерал-лейтенанту зс рф андрію мордвічеву повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, якщо вони призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків);
  • ч. 2 ст. 437 (ведення агресивної війни або агресивних воєнний дій);
  • ч. 2 ст. 28 (вчинення кримінального правопорушення групою осіб за попередньою змовою).

Схожі новини