Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Українська повстанська армія. Розвідча служба (1945−1955 рр.)

  • 29.09.2022, 09:30
  • 616

Після завершення Другої світової війни радянська влада мобілізувала величезні сили проти українського національного руху опору на Західній Україні. кремль усвідомлював, що діяльність ОУН і УПА перешкоджає процесам утвердження комуністичної влади в Україні, негативно впливає на настрої в суспільстві, створює невигідне для комуністичного режиму враження на світову громадськість

Для придушення і розгрому підпілля кинули величезні сили. Воно зазнавало значних втрат, але не припиняло боротьбу. Український визвольний рух виявився добре організованим, ідеологічно загартованим і безкомпромісним у прагненні за будь-яку ціну зберегти свої сили для подальшої боротьби за незалежність України.

Водночас учасники руху опору, які опинилися в доволі скрутному становищі, були змушені остаточно перейти від наступальної (повстанської) до оборонної (глибоко підпільної) тактики боротьби. Нова тактика полягала у конспіративних діях в умовах підпілля, переході до боротьби з використанням дрібних підрозділів. У цій схемі опору важливе місце, як і за часів Другої світової війни, відводилося розвідці і контррозвідці.

Повністю матеріал можна прочитати за посиланням.

Схожі новини