Передплата 2024 «Добрий господар»

Аварія на «Північному потоці-2» може спричинити кліматичну катастрофу, — ЗМІ

  • 29.09.2022, 09:15
  • 954

Через витік на газопроводі «Північний потік-2» у Балтійському морі утворилася 700-метрова калюжа води, що вирує

Газопровід «Північний потік-2». Фото із мережі
Газопровід «Північний потік-2». Фото із мережі

Про це пише Bloomberg.

Відтак, Федеральне агентство з охорони навколишнього середовища Німеччини (FEA) повдіомляє, що розрахувало кількість викинутого метану, базуючись на ймовірному стані заповнення труб та інформації про обсяг з двох трубопроводів.

На трубопроводах немає механізмів стримування, отож увесь вміст труб, ймовірно, витікає.

У результаті витоку в атмосферу потрапили приблизно 300 тисяч тонн метану — це один з найпотужніших парникових газів. Ця кількість газу матиме майже такий самий вплив на клімат протягом 20 років, як і щорічні викиди приблизно 5,48 мільйонів автомобілів у США.

Метан має в 84 рази більшу зігрівальну здатність, ніж вуглекислий газ протягом перших 20 років перебування в атмосфері, але після цього швидко розкладається.

У Європейському парламенті законодавці, вчені та екологи обговорили, як виміряти масштаб витоку, але погодилися, що це, скоріш за все, екологічна катастрофа.

Два з трьох витоків сталися у винятковій економічній зоні Данії — недалеко від острова Борнхольм у Балтійському морі. Більше половини газу з розірваних трубопроводів вже витекло в Балтійське море.

Німеччина заявила, що витік з «Північного потоку» приблизно еквівалентний 1% від загального річного обсягу викидів у країні. Хоча виток метану шкідливий для клімату, він не становить серйозної загрози для морського середовища, заявило міністерство навколишнього середовища Німеччини.

Є кілька ключових невизначеностей — скільки газу було в трубопроводах у той час, за якої температури і тиску він утримувався, і наскільки великим був розмір розриву в трубах. Навіть коли газ виходить, частина його, ймовірно, розсіюється у воді, але це також залежить від густини мікробного життя, а також від глибини. Для отримання точних показань літаку доведеться зробити вимірювання з повітря. Оцінка точної кількості метану, викинутого в атмосферу, є надзвичайно складним завданням. Кількість легше зафіксувати на землі, але отримати точні дані над водою набагато складніше, враховуючи, що світло відбивається від поверхні.

Учені заявили, що хоча витік з «Північного потоку» став катастрофою для клімату, вони, як і раніше, тьмяніють у порівнянні зі щоденними викидами з газової інфраструктури в усьому світі.

«Найпрямішим впливом цих витоків газу на клімат є додаткова порція потужного парникового газу метану. Тим не менш, це крихітна бульбашка в океані порівняно з величезною кількістю так званого „летючого метану“, який викидається щодня в усьому світі через видобуток вугілля та видобуток нафти», — сказав Дейв Рей, виконавчий директор Единбурзького інституту зміни клімату.

Найбільший відомий викид метану в США стався в 2015 році на газосховищі в каньйоні Алісо (Лос-Анджелес), де за кілька місяців було викинуто приблизно 97 100 тонн метану. Для порівняння, витік газу з «Північного потоку» міг тривати протягом кількох годин.

Схожі новини