Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Прибрати маркери радянського окупаційного режиму»: термін — до кінця 2023 року

  • 21.09.2022, 11:40
  • 745

Львівська обласна рада ухвалила рішення про завершення декомунізації та деколонізації на території Львівської області

Святослав Шеремета. Фото ЛОР
Святослав Шеремета. Фото ЛОР

Йдеться про рекомендації територіальним громадам

  • демонтувати усі пам’ятники, пам’ятні знаки, меморіали, які символізують тоталітарний окупаційний режим;
  • про перенесення місць поховань загиблих у воєнний і післявоєнний періоди 1939 — 1954 років із території населених пунктів на кладовища
  • та про перейменування вулиць, площ та інших об`єктів топоніміки, назви яких пов’язані з державою-агресором.

«Ми хочемо прибрати маркери радянського окупаційного режиму — пам’ятники, меморіали, а поховання енкаведистів, датовані 1939−1954 роками, перенести на кладовища.

У цивілізованій державі на площах і вулицях не може бути поховань, це суперечить будь-яким принципам моралі, християнським принципам, санітарним нормам тощо. Тому, сподіваюся, рішення обласної ради стимулюватиме профільне міністерство дати дозвіл на переміщення цих пам’яток і зняття їх з обліку. На території Львівщини таких об'єктів — понад 170.

Крім того, варто перейменувати вулиці, парки, сквери, назви яких мають відношення до країни-агресора, і таким чином завершити процес деколонізації", — зазначив під час виступу на сесії голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції обласної ради Святослав Шеремета.

Як пише Zaxid.net, облрада прийняла рішення про терміни завершення декомунізації та деколонізації на Львівщині. Вищезазначені рішення мають бути виконані до кінця наступного року. За таке рішення проголосували 59 депутатів.

Схожі новини