Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

ЄС виділяє Україні чергову допомогу

  • 20.09.2022, 14:45
  • 761

Рада Європейського Союзу офіційно ухвалила рішення терміново надати Україні додаткову макрофінансову допомогу — 5 мільярдів євро

Рада Європейського Союзу затвердила макрофінансову допомогу Україні. Фото із мережі
Рада Європейського Союзу затвердила макрофінансову допомогу Україні. Фото із мережі

Макрофінансову допомогу 5 млрд євро нададуть Україні як довготермінові кредити на пільгових умовах. Вона є другим етапом реалізації запланованої макрофінансової допомоги ЄС Україні на майже 9 млрд євро, яку Європейська комісія ухвалила 18 травня 2022 року та підтримала Рада ЄС 23−24 червня.

Також ухвалене рішення надає бюджету ЄС кошти для покриття ризику збитків за цими додатковими кредитами, а також кредитом на 1 млрд євро, які схвалили 12 липня 2022 року. Останній повністю освоїли двома траншами 1 та 2 серпня 2022 року.

Після цього рішення має бути швидке ухвалення наступного, що реалізує третій етап запланованої повної макрофінансової допомоги Євросоюзу на додаткову суму до 3 млрд євро, щойно буде визначено структуру цієї допомоги, йдеться у заяві ради ЄС.

Як повідомив Збінек Станюра, міністр фінансів Чехії, Європейський Союз підтримує Україну.

«Ми виконуємо свої обіцянки і допомагаємо забезпечити, щоб українська держава та її основна інфраструктура продовжували функціонувати, попри агресивну війну росії. На наступних зустрічах міністрів фінансів ЄС я вимагатиму якнайшвидшого узгодження надання 3 млрд євро, що залишилися, тому ми також повинні домовитися про поділ цієї суми на кредити та гранти», — пояснив він.

Схожі новини