Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Україна отримала перші 500 мільйонів євро від Європейського інвестиційного банку

  • 15.09.2022, 14:45
  • 620

Україна отримала отримала перші виплати від Європейського інвестиційного банку із другого пакету екстрених заходів солідарності від ЄІБ на понад 1,5 млрд євро

Україна отримала отримала перші виплати від Європейського інвестиційного банку у межах другого пакету допомоги. Фото із мережі
Україна отримала отримала перші виплати від Європейського інвестиційного банку у межах другого пакету допомоги. Фото із мережі

Про це йдеться у повідомленні ЄІБ.

«Україна отримала перші виплати з нашого пакету термінових заходів (Ukraine Solidarity Urgent Response) на 1,59 млрд євро, який підготували у тісній співпраці з Єврокомісією. Кошти допоможуть Україні вирішити її найнагальніші потреби», — заявили в ЄІБ.

«Підтримую першу виплату ЄІБ для підтримки України. Це допоможе Україні вирішувати нагальні потреби, підтримувати стратегічні компанії; ремонтувати дорожню та залізничну інфраструктуру. Більше платежів буде відповідно до зобов’язань ЄС», — написав у Twitter віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс.

«Вчора Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), банк ЄС, здійснив перші виплати в межах пакету Екстрених заходів солідарності на 1,59 млрд євро.

Перші виплати — 500 млн євро — допоможуть українському уряду покрити нагальні фінансові потреби, забезпечити терміновий ремонт пошкоджених доріг, мостів і залізничної інфраструктури. Кошти також стануть підтримкою для стратегічних державних підприємств «Укравтодор» та «Укрзалізниця».

Ремонт залізничного сполучення, доріг і мостів допоможе Україні продовжувати перевезення людей, вантажу та зерна. Оскільки Україна — один із найбільших експортерів зерна у світі, ці надважливі заходи сприятимуть відновленню економіки країни та покращенню сполучення із ЄС", — йдеться у заяві банку.

Пакет підтримки в межах Екстрених заходів солідарності від ЄІБ на1,59 млрд євро складається з двох блоків:

  • Негайна підтримка на 1,05 млрд євро, з яких пів мільярда перерахували 14 вересня 2022 р. Подальші виплати заплановані на найближчі дні.
  • Відновлення проєктів, які ЄІБ фінансує в Україні, на 540 млн євро. Фінансування цих проєктів відбуватиметься відповідно до виконання.

«Ми вдячні ЄС та його банку, ЄІБ, за солідарність з Україною. Ваша постійна підтримка має велике значення для народу України, економічної стабільності та загальної стійкості країни. Перші транші з пакету Екстрених заходів солідарності від ЄІБ на 1,59 млрд євро допоможуть країні відновити пошкоджену критично важливу інфраструктуру. Зокрема — мережу автомобільних та залізничних шляхів», — заявив міністр фінанів України Сергій Марченко.

Схожі новини