Передплата 2024 ВЗ

У Кабміні працівник 15 років шпигував для ФСБ рф

  • 13.09.2022, 16:15
  • 737

Працівник секретаріату Кабінету Міністрів України 15 років шпигував на користь російської федерації. Але після вторгнення чиновник припинив співпрацю з ФСБ

Про це відомо із вироку Шевченківського районного суду м. Києва, який оприлюднено в Єдиному реєстрі судових рішень.

За матеріалами справи, чиновника завербували ще у 2007 році. Остання передача документів відбулася напередодні війни. Проте після 24 лютого посадовець припинив співпрацю з ФСБ.

Суд визнав винним працівника уряду, який із липня 2000-го працював в Секретаріаті Кабміну, а з 30 серпня 2019 року — на посаді старшого референта відділу аналізу кореспонденції та моніторингу виконання завдань прем'єр-міністра. Чоловік, якого засуджений називає «колегою», попросив допомоги у копіюванні документів з обмеженим доступом, до яких чиновник мав допуск. Той погодився і скопіював теку з грифом «таємно», що містила державну таємницю.

Надалі, протягом кількох місяців, з періодичністю приблизно один раз на тиждень, чиновник копіював документи, що містили державну таємницю, зокрема відомості у сфері оборони, діяльності Служби безпеки України, зовнішньої політики держави тощо. За ці послуги отримав 3000 доларів.

У 2007 році чиновник Кабінету міністрів прибув до москви, де познайомився із двома співробітниками 5-ої Служби Федеральної служби безпеки рф, один із яких представився працівником Міністерства закордонних справ рф. Йому за грошову винагороду запропонували збирати та передавати рф відомості щодо вектора зовнішньої політики України, ситуації в окремих регіонах, забезпечення обороноздатності, діяльності правоохоронних органів та спеціальних служб.

Після того протягом приблизно 3−6 місяців 2007 року чиновник копіював документи українського уряду, які містили відомості, що становлять державну таємницю, для подальшої передачі співробітнику 5-ої Служби ФСБ рф. За це отримав близько 800 доларів.

У 2010-му співробітник 5-ї Служби ФСБ рф зустрівся із чиновником і домовився, що той працюватиме самостійно, без свого «колеги», адже з останнім у росіян відбувся конфлікт.

Відомо, що з того часу засуджений заповнив для ФСБ анкету і росіяни присвоїли йому псевдонім «Григорий».

Чиновнику видали мобільний телефон і фотоапарат, щоб фотографувати документи, що циркулюють у КМУ, а також карти пам’яті для накопичення знімків.

Протягом наступних кількох місяців посадовець фотографував документи, що містили інформацію по лінії міжнародного співробітництва, обороноздатності, інфраструктурних проєктів тощо, до яких мав доступ на роботі, у тому числі з грифом «Для службового користування».

З кінця жовтня 2010-го і до лютого 2015 року чиновник не мав контактів із представниками спецслужб рф. Проте вже взимку 2015 з ним вийшов на зв’язок співробітник 5-ої Служби ФСБ рф і попросив зустрітися в Мінську. Посадовцю запропонували продовжити співпрацю. На що він погодився на умовах грошової винагороди. Тоді ж звинуваченому було видано новий телефон, із заздалегідь встановленим спеціальним програмним забезпеченням для конфіденційного зв‘язку.

У період 2015−2018 років обвинувачений знову фотографував документи й пересилав через захищені месенджери. За передану інформацію отримував від 2 до 5 тисяч доларів США під час особистих зустрічей у Білорусі, Кіпрі, у Вірменії та Азербайджані.

Влітку 2018 року українського посадовця «передали» іншому представнику спецслужб. З цього часу та до лютого 2022 року звинувачений передав інформацію у сфері оборони, економіки, правоохоронної діяльності та зовнішніх відносин України, що циркулює в системі документообігу Кабінету Міністрів України, роблячи фото і пересилаючи ФСБ. Йому платили від 4 до 10 тисяч доларів під час особистих зустрічей на території Азербайджану, Туреччини, Кіпру.

7 лютого 2022 року обвинувачений надіслав працівнику ФСБ рф відскановані зображення документів «Щодо невідкладних заходів реагування на виклики в енергетичній сфері», відскановані зображення довідок щодо проблемних питань, які потребують вирішення на Об'єкті № 1,2 Кабінету Міністрів України й довідки щодо практичної перевірки запасних пунктів управління окремих обласних державних адміністрацій з приміткою «таємно».

Шпигуна в Кабміні викрила Служба безпеки України у квітні 2022 року. 6 квітня у чиновника вдома провели обшук. Вже через два дні він визнав свою вину повністю і дав показання по суті підозри.

Дії ексчиновника були кваліфіковані як державна зрада, тобто шпигунство, надання іноземній державі та її представникам допомоги в підривній діяльності проти України, за попередньою змовою з групою осіб. Внаслідок його підривної діяльності настали тяжкі наслідки у вигляді повномасштабного вторгнення рф на територію України.

Чиновника засудили до 12 років ув’язнення із конфіскацією всього майна, оскільки він скоював злочини за грошову винагороду, тобто з корисливих мотивів. В якості обставини, що пом’якшує покарання, суд зміг врахувати щире каяття та активне сприяння слідству.

Схожі новини