Передплата 2024 «Добрий господар»

Андрухович «вляпався» у скандал через дискусію із російським письменником Шишкіним

  • 11.09.2022, 19:35
  • 4 574

Український поет і прозаїк Юрій Андрухович під час літературного фестивалю Bjørnsonfestivalen у норвезькому місті Молде подискутував із російським письменником Михайлом Шишкіним про війну в Україні

Юрій Андрухович у Норвегії подискутував із росіянином Михайлом Шишкіним. Фото: Witold Szabłowski/Facebook
Юрій Андрухович у Норвегії подискутував із росіянином Михайлом Шишкіним. Фото: Witold Szabłowski/Facebook

Про це повідомили в Українському інституті книги. Та українці зустріч літераторів назвали недоречною в умовах війни між рф та Україною навіть попри те, що росіянин засуджував дії путінського уряду вже багато років.

В анонсі зустрічі письменників йдеться про те, що вони поговорили про передумови та причини війни в Україні, адже є відомими авторами на своїх батьківщинах.

Однак, те, що публічну дискусію українця та росіянина влаштували в Європі під умовним наративом про «хороших руських» роздратувало українців. Свої думки вони висловили в коментарях.

«Хотіла сказати різкіше, але стримаюся і зауважу, що глибоко подивована ситуацією», «Виглядає як помилка, яку ще не пізно виправити», «Поясніть мені, будь ласка, шо це за х*йня?» «А навіщо питати як ставимось? Вкрай негативно, про що розмовляти з ворогом?» «Було б добре, якщо б Андрухович вийшов до дискусійної зали, дав смачного ляпаса Шишкіну та й пішов», — йдеться в повідомленнях.

Прокоментували цю дискусію і брати Капранови.

«Андрухович ступив у лайно. Так буває, коли не дивишся під ноги або коли не відрізняєш, де лайно.

Тут ми маємо наслідок постійного перебування за кордоном, коли зміщаються орієнтири і починаєш плутати береги. Все мине, але запах залишиться", — йдеться у дописі.

У коментарі «Буквам» Андрухович зізнався, щопогоджується із критикою щодо розмов з росіянами, але водночас допускає винятки.

«Я зробив цілком свідомий виняток для Михайла Шишкіна, оскільки цей письменник дуже чітко виявляє свою позицію проти Путіна, проти російської агресії. А передусім — не живе в росії десь понад 20 років і завжди послідовно, переконливо критикує путінський режим», — пояснив він.

Однак відповідь письменника переконала не всіх. В українському проєкті «Твоя підпільна гуманітарка» у Facebook заявили, що видаляють зі своєї платформи ролик з Андруховичем.

«Співпраця з росіянами під час геноциду українського народу — вчинок лицемірний, неприпустимий і просто мудацький», — йдеться у повідомленні.

Схожі новини