Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

СБУ затримала агентів рф, які працювали над запуском прокремлівського медіа-центру «Таврія»

  • 09.09.2022, 14:40
  • 570

Кіберфахівці Служби безпеки нейтралізували російську агентуру, яка займалася підготовкою до запуску мобільного центру інформаційних диверсій на півдні України

Основним його завданням було масове поширення на території регіону кремлівської пропаганди через спеціально створені Телеграм-канали, додатки онлайн-телебачення і радіомовлення.

Насамперед ці ресурси мали використовуватися для виправдання агресії рф та поширення дезінформації про ситуацію на фронті.

Встановлено, що ворожий проєкт мав діяти під виглядом так званого «медіа-центру «Таврія» та охоплювати аудиторію Одеської, Миколаївської, Херсонської, Запорізької, Дніпропетровської областей і тимчасово окупованого Криму.

Надалі ворог планував розширити деструктивний контент і на Кіровоградщину.

За даними слідства, до організації інформаційно-підривної діяльності причетні двоє мешканців Києва, які потрапили у поле зору спецслужб рф завдяки публічній підтримці агресії проти України.

Один із ворожих агентів на початку вторгнення передавав своєму російському «куратору» інформацію про дислокацію Сил оборони України у Києві. Для комунікації застосовував закриті канали електронного зв’язку.

Згодом зловмисник отримав нове завдання — розробити план створення прокремлівського медіа-центру для розхитування внутрішньополітичної обстановки в нашій державі.

До злочинної діяльності він залучив свого спільника, який сформував концепцію та алгоритм реалізації проєкту «Таврія».

За його задумом, головний «офіс» і технологічне обладнання медіа-центру мали б бути на території тимчасово окупованих Криму або Херсону. Звідти пропагандисти та інтернет-агітатори рф повині були б створювати та «розганяти» деструктивний контент на користь країни-агресора.

Згодом такі підпільні осередки мали створити мережу в інших регіонах для вчинення інформдиверсій.

Під час обшуків за місцями проживання обох зловмисників правоохоронці виявили комп’ютерну техніку та мобільні телефони з доказами злочинних дій.

Наразі одному з них повідомили про підозру за:

— ч. 6 ст. 111−1 (колабораційна діяльність),

— ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Обвинувальний акт скеровано до суду.

Іншому агенту повідомили про підозру у колабораційній діяльності. Йдеться про обрання йому запобіжного заходу — тримання під вартою.

Тривають комплексні дії для притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до злочинів проти державної безпеки України.

Заходи з викриття правопорушень здійснювали співробітники кібердепартаменту Служби безпеки спільно зі слідчими СБУ в Криму за процесуального керівництва прокуратури.

Схожі новини