Передплата 2024 «Добрий господар»

Поїхав «за гуманітаркою» і не повернувся: син Портнова виїхав до Польщі ще у березні

  • 06.09.2022, 20:15
  • 1 318

Син проросійського діяча Андрія Портнова, 29-річний Ігор Портнов у березні отримав тимчасовий дозвіл на виїзд з України як волонтер. Після чого виїхав у напрямку Польщі і відтоді так і не повернувся

Фото з сайту Радіо Свобода
Фото з сайту Радіо Свобода

За інформацією, отриманою журналістами «Схеми» з кількох незалежних одне від одного джерел з доступом до даних перетину кордону, 22 березня 2022 року Львівська військова адміністрація внесла Ігоря Портнова у систему «Шлях» як особу призовного віку, якій дозволено тимчасовий виїзд з країни за гуманітарною допомогою, терміном на місяць.

Як зазначено у системі «Шлях», таке рішення щодо Ігоря Портнова Львівська військова адміністрація винесла на підставі відповідного звернення від ГО «Народна самооборона». Вже наступного дня, 23 березня 2022 року Портнов-молодший перетнув українсько-польський кордон в пункті пропуску «Краківець». Станом на 6 вересня 2022 року Ігор Портнов в Україну не повернувся.

Разом з ним кордон перетнув 23-річний Іван Поддубнов. Він — племінник Андрія Портнова, син його сестри Юлії Поддубнової, і саме на його автівці чоловіки виїхали з України. Іван Поддубнов також не повернувся в Україну станом на 6 вересня.

Журналісти «Схем» звернулися через три месенджери до Ігоря Портнова із проханням про коментар, він повідомлення прочитав, але не відповів.

«Схеми» також звернулись з проханням про коментар до Львівської обласної військової адміністрації, яка внесла Портнова у систему «Шлях».

"У нас в день більше 200 заявок від громадських організацій щодо внесення в систему «Шлях», якщо перевести в кількість людей — це більше 2000 людей в день, які їдуть за гуманітаркою. Таких проблем, на жаль, багато. У адміністрації немає функції перевірки", — зазначив заступник голови Львівської ОВА Юрій Бучко.

Відповідно до даних аналітичної системи YouControl в Україні є лише одна установа саме з такою точною назвою — Громадська організація «Народна самооборона». Її зареєстрували у 2014 році в Сумах. Засновниками ГО «Народна самооборона» є Юрій Ходзюк та Віктор Пентак. Журналістам вдалося поспілкуватися із співзасновником ГО «Народна Самооборона» Віктором Пентаком. Він зазначив, що з 2015 року «має стосунок до організації лише на папері» і не звертався від імені громадської організації до ЛОДА щодо виїзду за кордон Ігоря Портнова. За словами Віктора Пентака, інший співзасновник «Народної самооборони» Юрій Ходзюк близько двох останніх років перебуває за кордоном. З самим Юрієм Ходзюком «Схемам» поспілкуватися не вдалося.

Міський голова Сум Олександр Лисенко у розмові з журналістами зазначив, що йому не відомо, щоб останнім часом ця ГО проявляла публічну активність, пов’язану з завезенням гуманітарної допомоги з-за кордону.

Журналісти також звернулись у львівський осередок активістів-волонтерів, зареєстрованих під брендом Народної самооборони. Керівник ГО «Народна самооборона Львівщини» Артем Хмиз повідомив журналістам «Схем», що його організація не зверталась до Львівської обласної військової адміністрації з проханням надати право виїзду з України Ігорю Портнову.

«Схеми» попросили ЛОДА надати копію звернення від громадської організації, на підставі якого Портнов-молодший був внесений у систему «Шлях». Станом на момент публікації, адміністрація не надала цей документ.

Схожі новини