Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чому завалився будинок на проспекті Свободи, 23?

Стали відомі офіційні причини обвалу будинку на проспекті Свободи, 23

Масштаби руйнації вражають...
Масштаби руйнації вражають...

Як повідомили «ВЗ» у пресслужбі Львівської міськради, причин руйнування флігельної частини будинку є кілька.

По-перше — не укріпили металевими тяжами стіну будинку № 23 після того, як у 2014−2015 роках був демонтований флігель сусіднього будинку, № 21. По-друге, після демонтажу флігеля у будинку № 21 через дощі й танення снігу взимку відбувалося постійне підмивання стіни будівлі. Це призвело до руйнівних процесів у ній. По-третє, будівельна компанія, яка проводила ремонтні роботи у будинку № 21, приступила до їх виконання з порушеннями — було вибрано багато ґрунту, що призвело до підмивання фундаменту стіни будинку № 23.

Ця інформація міститься у висновку щодо необхідності проведення першочергових протиаварійних заходів у будинку № 23 на пр. Свободи.

Нагадаємо, 26 серпня стався обвал флігельної частини цього будинку. Руйнування сталося у трьох квартирах з боку внутрішнього дворика: одна квартира зруйнована повністю, дві - частково. Також повністю зруйновані два нежитлові приміщення загальною площею 80 кв.м. Дякувати Богу, ніхто не постраждав.

Як повідомила заступниця міського голови Львова з питань ЖКГ Ірина Маруняк, першочергові протиаварійні роботи вже розпочалися, їх оплатить ТзОВ «Фрідом Авеню», яке є власником сусіднього будинку № 21. «Щодо наступних дій ведемо перемовини, — додала чиновниця. — Зараз мешканці будинку № 23 не живуть у ньому. Чекаємо висновків експертів щодо того, коли мешканцям 11 квартир можна буде повертатися. Ці квартири не пошкоджені, лише треба буде забезпечити безпечне пересування по будинку. Щодо трьох зруйнованих квартир, то, відповідно до висновків проєктантів, будемо розглядати два варіанти: можливість відновлення зруйнованих квартир або ж відселення мешканців у нове житло».

Схожі новини