Передплата 2024 «Добрий господар»

На крок ближче до ЄС: Україна та ЄС підписали одразу п’ять угод

  • 05.09.2022, 14:40
  • 776

Україна та Європейський союз підписали п’ять угод — важливі для дворічного плану України про інтеграцію до Європейського Союзу

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Україна та ЄС підписали одразу п’ять угод, які наближають нашу країну до вступу в Євросоюз і сприяють стійкості нашої держави у війні проти російського агресора.

  • Угода про участь України в програмі ЄС «Цифрова Європа» (2021−2027), яка є частиною цифрового безвізу з ЄС.

«Програма „Цифрова Європа“ має бюджет у 7.5 млрд євро для розвитку проєктів за п’ятьма напрямками: суперкомп’ютер, штучний інтелект, кібербезпека, цифрові навички, забезпечення широкого використання цифрових технологій в економіці та суспільстві», — пише Шмигаль.

  • Угода про участь України в програмі ЄС для співробітництва в митній сфері.

«З 1 жовтня запрацює митний безвіз із ЄС. Після підписання сьогоднішньої Угоди Україна приєднається до програми співробітництва в митній сфері з бюджетом майже 1 млрд євро. Це дозволить підвищити кваліфікацію наших митників, брати участь у розробці та використанні європейських електронних систем», — йдеться у повідомленні.

  • Угода про участь України в програмі ЄС щодо співпраці у податковій сфері Fiscalis.

«Тепер Державна податкова служба України зможе обмінюватися інформацією з колегами з ЄС. З’являється можливість використання сучасних європейських ІТ-систем у галузі оподаткування», — зауважив Шмигаль.

  • Угода про надання Україні бюджетної підтримки на € 500 млн.

«Кошти мають цільове призначення і підуть на забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, а також на підтримку малих фермерів, аби вони змогли продовжувати та розвивати свою справу», — пише прем'єр.

  • Угода, завдяки якій Єврокомісія збільшує бюджет на гранти для України на € 122 млн.

«Це дозволить забезпечити фінансування пріоритетних для України проєктів та прискорити їх отримання завдяки тому, що гранти можуть надаватися напряму органам державної влади, місцевого самоврядування та громадським організаціям», — зазначив Шмигаль.

Схожі новини