Передплата 2024 «Добра кухня»

Навчальний рік почнеться вчасно і з дотриманням норм безпеки

76% опитаних батьків Львова готові до того, щоб діти відновили очне навчання. У кожному районі Львова — по одній школі з онлайн-класами

Школи Львівської міської територіальної громади готуються до очного навчання. Фото з сайту ЛМР
Школи Львівської міської територіальної громади готуються до очного навчання. Фото з сайту ЛМР

Навчальний рік у Львові почнеться вчасно — з дотриманням норм безпеки під час воєнного стану. У разі повітряної тривоги школярі будуть перебувати в облаштованих укриттях. Школа, яка не має укриття, буде працювати, щоправда, діти повинні йти в укриття за 500 метрів від навчального закладу (житловий будинок, торговий центр тощо). Кілька місяців точилися дискусії про те, в якому форматі будуть вчитися школярі та учнів початкових класів. Вирішено — з 1 вересня учні повернуться за парти.

Про це повідомив на брифінгу керівник управління освіти Львівської міської ради Андрій Закалюк.

«Ми орієнтувалися на думку батьків, опитували їх, — наголосив пан Закалюк. — Зокрема, запитували, чи готові вони до початку навчального року і в якому форматі бачать це навчання. 76% батьків готові до того, щоб їх діти почали очне навчання в школах. 9% батьків надають перевагу дистанційній формі навчання. 1−2% проголосували за сімейну форму навчання (це вид дистанційного навчання, коли батьки самостійно організовують репетиторів, але при тому учень зареєстрований у школі, яка стежить за рівнем навчання, чи не відстає у програмах від однолітків — Авт.) Це переважно ті батьки, які знаходяться досі за кордоном. 8% батьків не визначилися».

Про формат навчання

«Кожна школа індивідуально вирішувала, в якому форматі починати навчання. — наголошує Андрій Закалюк. Ключовим показником було питання безпеки. Кількість дітей, які можуть навчатися офлайн, визначалася від кількості місць в укриттях. Так школи визначилися, в якому форматі вчитися: чи частина онлайн, чи частина офлайн. Чи це будуть окремі дистанційні дні, чи молодша школа дистанційно, а старша — очно. Важливо, щоб батьки це з’ясували по кожному конкретному навчальному закладі.

Найкращий варіант — той, який школа розробить для себе. Зі своєї сторони відзначимо: найбільше питань до онлайн навчання і йдеться про батьків, які вирішили, що їх діти з 1 вересня не підуть до школи. Ми пропонуємо їм такий варіант. У кожному районі Львова визначено один навчальний заклад, куди батьки можуть звернутися, щоб там навчатися в онлайн-класах. Коли буде достатня кількість дітей, будемо в цих школах відкривати онлайн-класи. Але є умова — батьки повинні перевести дітей з одного навчального закладу до іншого (де працює онлайн-школа). Бо інша справа, коли школа починає безліч експериментів, безліч різних форм навчання, а це складно технологічно. Школа теж має обмежений ресурс, щоб повністю забезпечити найрізноманітніші потреби батьків".

Про безпеку

Андрій Закалюк каже, 111 навчальних закладів Львова мають власні укриття, 16 закладів не мають укриттів, але мають укладені угоди з тими приміщеннями, які знаходяться близько до школи і там можна прихиститися під час тривоги. Допустима норма для шкільного укриття за межами школи — 500 метрів. Це і житлові будинки, і торгові центри… Серед вимог до укриттів — окремі входи та виходи, місця для сидіння школярів, вентиляція, санвузли, наявність набору медикаментів та дотримання норм пожежної безпеки.

У різних школах — різна ситуація з укриттями. Андрій Закалюк каже, в одних навчальних закладах це одне велике приміщення, в інших — кілька різних приміщень. В окремих школах питання облаштування укриттів ще вирішують, але до 1 вересня встигнуть. «Є роботи, які фінішують, є такі, які ось-ось завершаться, є роботи, які закінчать упродовж десяти днів, — наголошує чиновник. — Також є роботи, що потребують капіталовкладень. Є сухіші приміщення укриттів, є такі, де волога».

Список шкіл у кожному районі Львова, де буде онлайн-навчання:

  • Галицький район — школа № 3
  • Франківський район — школа № 31
  • Сихівський район — школа № 86
  • Личаківський район — школа «Лідер»
  • Шевченківський район — школа № 20
  • Залізничний район — школа № 77

Реєстрацію до цих шкіл буде проводити Центр професійного розвитку педагогічних працівників Львова — за телефоном 297−53−28.

Схожі новини