Передплата 2024 ВЗ

Зеленський виступив на засіданні Радбезу ООН: деталі

  • 24.08.2022, 19:36
  • 1 155

Представник росії висловився проти участі Володимира Зеленського в засіданні в онлайн-форматі, але президент України таки виступив на засіданні Радбезу ООН

Фото з сайту ОП
Фото з сайту ОП

Рада безпеки ООН проголосувала за виступ Володимира Зеленського на його засіданні у відеоформаті. Це рішення підтримали 13 держав. росія висловилася проти, а Китай утримався.

«Ми ставимо під сумнів не участь президента України, а його виступ через відеозв'язок», — заявив представник росії Василь Небензя.

Теракт в Оленівці

Зеленський закликав розслідувати воєнний злочин рф в Оленівці та щоб місія ООН перевірила умови утримання військовополонених.

«росію треба притягнути до відповідальності за злочин агресії проти України. Резолюцію про це буде подано перед 77 Генеральною Асамблеєю», — сказав він.

МАГАТЕ взяти під контроль ЗАЕС

«росія поставила весь світ на грань ядерної катастрофи. Вона захопила найбільшу АЕС у Європі і перетворила її у зону війни. Збройна провокація росії, обстріли та розгортання терористів і військової техніки поставили сусідні регіони під небезпеку радіаційного забруднення», — зазначив президент.

Він пояснив, що у Чорнобилі вибухнув лише один реактор, а в Запоріжжі таких реакторів аж шість.

«Щоби не допустити цього, МАГАТЕ має повністю перебрати на себе контроль за АЕС. росія ж має припинити ядерний шантаж і повністю відвести війська з території станції», — додав Зеленський.

Саміт майбутнього під егідою ООН провести в Україні

«Генсек ООН Антоніу Гутерреш хоче організувати Саміт майбутнього наступного року. Ми підтримуємо цю ініціативу і знову підтверджуємо: щоб вибудувати наше спільне майбутнє, необхідно залишити на звалищі історії те, що не дозволяло людству жити в умовах миру, а саме — агресію, колоніальні амбіції. Це — те, що демонструє росія. Переконаний у тому, що ми разом зможемо збудувати спільне майбутнє», — сказав Зеленський.

За його словами, було б символічно провести цей саміт в Україні, «де вирішується, чи буде майбутнє взагалі».

«Це питання вирішується також на Запорізькій АЕС, у наших морських портах, на Донбасі, в Криму. Наша незалежність — це ваша безпека», — наголосив президент.

Схожі новини