Передплата 2024 «Добра кухня»

«Новий тризуб до Дня Незалежності - це крінж, треш, несмак та примітивізм в одному флаконі»

  • 22.08.2022, 15:16
  • 8 273

Що не так з «новим тризубом»?

Олександр Ткаченко. Фото зі сторінки banda.agency
Олександр Ткаченко. Фото зі сторінки banda.agency

Креативна агенція banda. agency разом з Міністерством культури та інформаційної політики до Дня Незалежності «вигадали» новий жест для «універсального привітання».

«Разом з МКІП @mkip_ukraine ми обрали жест, яким усі українці зможуть вітати одне одного з Днем Незалежності: і в Києві, і в Криму, і у Варшаві. Це — Тризуб Незалежності. У ньому пульсує сила нашого Гербу та живе дух Незалежності, бо жестовою мовою він означає букву Н. Приєднуйтесь до флешмобу та „піднімайте“ свої Тризуби! Це просто: складаєте пальці, робите фото, додаєте хештег #ТРИЗУБНЕЗАЛЕЖНОСТІ та викладаєте у соцмережі. Не забудьте бабуням і дідуням розтлумачити, як там пальці загинати», — йдеться у повідомленні.

До флешмобу вже приєдналась відомі зірки, а також Олександр Ткаченко — очільник Мінкульту.

Надія Дорофєєва
Надія Дорофєєва
Alyona Alyona
Alyona Alyona
Даша Астаф'єва
Даша Астаф'єва

Що не так із жестом?

Як пише Вікіпедія — це жест Шокер і має він сексуальний підтекст.

«Вказівний, середній і мізинець витягнутий, а безіменний зігнутий або зігнутий вниз. Вказівний і середній пальці тримаються разом. Великий палець можна притиснути до долоні або — у варіанті жесту — витягнути», — йдеться в описі Вікіпедії.

«Англ. Two in the pink, one in the stink», що перекладається як «Два в рожеве, один у смердюче». Жест описує процес пенетрації вказівного та середнього пальців у піхву та мізинця в анус.

На це одразу відреагували соціальні мережі

Народний депутат Володимир В’ятрович написав:

«Рік тому намагалися спаплюжити тризуб просуваючи пивну етикетку в якості „великого герба“. Зараз — непристойними жестами пальців. Досить знущатися з символів. Міністерство культури та інформаційної політики України — уважно прочитайте друге слово в назві інституції», — йдеться у дописі.

Роман Голубовський, редактор сатиричного видання UаReview пише:

«Коли хочеш вигадати щось краще, ніж вже знаний завдяки В’ячеславу Чорноволу тризуб, але щось йде не так…»

Народний депутат Володимир Ар'єв відреагував так:

«Зробити міжнародний непристойний жест замінником тризуба до дня Незалежності - виконано. Купіть хтось в мінкультінформ мізків до креативності».

Інші реакції

Реакція banda. agency

Попередній допис зі сторінок у соціальних мережах зник, натомість banda. agency опублікувала новий.

«Друзі, вибачте, що довго відповідаємо, але нас захопила хвиля ваших коментарів. Все прочитали, всі меми побачили, тож тепер пояснюємо, що до чого.

По-перше, нашою задачею було обрати безпечний жест для усіх територій України. Авжеж, ми знаємо і шануємо традиційний жест Тризуба з пальців, який використовував В’ячеслав Чорновіл. Проте, на жаль, зараз його небезпечно підіймати у тимчасово окупованих українських областях. А ще він досить сильно асоціюється з однією з політичних партій.

По-друге, наш жест має офіційне значення в українській жестовій мові - це буква Н (показувати тильною стороною долоні до себе). Ми побачили у ній символ нашої Незалежності: Н — Незалежність.

Проте ваші коментарі переконали нас у тому, що сила Тризубу Чорновола є беззаперечною. Ми поважаємо цю позицію і пропонуємо використовувати той жест Тризуба, який вам подобається. Не забувайте лише додавати хештег #ТРИЗУБНЕЗАЛЕЖНОСТІ", — йдеться у повідомленні.

Схожі новини