Передплата 2024 ВЗ

«Повинні озброїти Україну зараз, поки не пізно»: у США просять Байдена надати Україні зброю

  • 18.08.2022, 09:45
  • 878

У США майже 20 військових експертів, фахівців з національної безпеки та дипломатів закликали адміністрацію президента Джо Байдена надати Україні зброю великої дальності для протистояння рф, зокрема ракети ATACMS

Про це йдеться у їхній спільній колонці, опублікованій у The Hill.

Співавтори колонки — колишні головнокомандувачі об'єднаних сил НАТО у Європі генерали Філіп Брідлав та Веслі Кларк; колишня посадовиця Держдепу і Пентагону Дібра Кейган; колишній посол у Фінляндії і Туреччині Ерік Едельман, доктор Евелін Фаркас — ексзаступниця міністра оборони США з питань росії, України та Євразії; посол Деніел Фрід — колишній заступник держсекретаря з питань Європи; колишній посол США в Україні Джон Гербст; екскомандувач армії США у Європі, генерал-лейтенант Бен Ходжес; колишній посол у Німеччині Джон Корнблум; колишній заступник держсекретаря Девід Крамер; колишній перший заступник міністра оборони Єн Лодал; колишній помічник генпрокурора Роберт МакКонелл; експосол з особливих доручень щодо колишнього СРСР Стефен Сестанович; колишній співробітник розвідки США, безпековий експерт Джон Сайфер; колишні посли в Україні Вільям Тейлор та Марі Йованович; колишній спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер; колишній заступник генсека НАТО й помічник глави Пентагону, експосол США в росії і НАТО Александр Вершбоу.

На їхню думку, досі ані адміністрація Байдена, ані європейські союзники не змогли чітко окреслити в публічних меседжах, чому для США і Заходу настільки важливо підтримувати Україну.

Передусім, пишуть експерти, це важливо через те, що путін провадить ревізіоністську зовнішню політику і хоче підірвати засновану на правилах систему безпеки, яка забезпечувала стабільність у США та світі й уможливлювала умовний добробут після Другої світової війни.

Поразкою путіна, на думку підписантів, можна вважати сценарій, коли Україна вистояла як незалежна й економічно життєздатна країна.

«Перемир’я не покладе край агресії рф чи окупації українських територій — це просто дасть кремлю перепочинок, щоб закріпити свої здобутки і знов поновити наступ… Цей сценарій також прирікає мільйони українців жити під владою режиму, який скоїв численні воєнні злочини, чиї посадовці й медіа закликають „деукраїнізувати“ Україну, який вже вдається до насильницької русифікації, включно з протиправною примусовою депортацією близько 400 тисяч українських дітей до росії для всиновлення. Ці дії спонукають все більшу кількість науковців описувати таку політику рф як геноцид», — пишуть підписанти.

«Для всього цього росії треба час… Адміністрація Байдена має діяти швидше й більш стратегічно у реагуванні на запити України на певні види озброєння. І коли приймається рішення надати більш складні системи — як HIMARS — їх треба давати у більшій кількості, щоб досягти якнайбільшого результату на полі бою. Україні треба далекобійні системи, щоб зривати російський наступ, зокрема логістику, постачання палива та боєприпасів. А це означає, що США мають надати ракети ATACMS з дальністю 300 км, які дозволять бити по російських військових цілях будь-де на території України, включно з Кримом», — зазначають експерти.

Підписанти не погоджуються з побоюваннями адміністрації Байдена щодо того, що певні дії можуть надто спровокувати путіна і що, як сказав радник з нацбезпеки Джейк Салліван, у Білому домі хочуть «уникнути Третьої світової».

На їхню думку, хоча росія неодноразово вдавалася до ядерних погроз, варто пам’ятати, що США також ядерна держава, і було б стратегічною помилкою вважати, що ядерне стримування більше не працює.

Схожі новини