Передплата 2024 «Добрий господар»

Велика Британія першою затвердила щеплення від різних штамів коронавірусу

  • 15.08.2022, 20:37
  • 902

Велика Британія стала першою країною у світі, що схвалила адаптований варіант вакцини від Covid-19, орієнтований як на оригінальну версію вірусу, так і на варіант Omicron

Про це пише агентство Reuters.

Так звана бівалентна вакцина буде використовуватися як бустерна доза для дорослих. Виробник вакцини – американська фармкомпанія Moderna.

Рішення Управління з контролю за лікарськими засобами Великобританії (MHRA) щодо схвалення нової вакцини було обґрунтоване на даних клінічних випробувань, які показали, що бустер викликав "сильну імунну відповідь" як проти Omicron BA.1, так і проти вихідного вірусу 2020 року.

У червні дані випробувань Moderna показали, що при введенні четвертої дози вакцини у вісім разів підвищувалась кількість антитіл, які нейтралізують вірус Omicron.

Вакцина також викликає "хорошу імунну відповідь" проти поширених в цей час варіантів Omicron BA.4 та BA.5.

У липні уряд Великобританії заявив, що програма бустерної вакцинації почнеться восени, і що щеплення пропонуватимуться особам старше 50 років, особам із груп клінічного ризику, провідним спеціалістам та персоналу будинків пристарілих.

Наявні вакцини проти COVID-19 продовжують забезпечувати надійний захист від госпіталізації та смерті, але ефективність вакцин знижується у міру мутації вірусу, зазначають в агентстві.

У Європейському Союзі схвалення вакцини від варіантів Omicron очікується восени. У Moderna прогнозують, що їхні нові вакцини схвалять в Австралії та Канаді найближчими тижнями.

На цьому етапі Pfizer та BioNTech також тестують версії своєї мРНК-вакцини, модифікованої для боротьби з варіантами Omicron.

Схожі новини