Передплата 2024 «Добра кухня»

Надточій поділився новими деталями щодо теракту в Оленівці

  • 09.08.2022, 10:34
  • 1 177

Барак, у якому перебували українські військовополонені в Оленівці, росіяни підірвали за допомогою вогнемета «Джміль»

Фото з мережі
Фото з мережі

Про це тимчасово виконувач обов’язків командира полку «Азов» Микита Надточій розповів у інтерв'ю «Українській правді».

За словами Надточія, росіяни за декілька днів до теракту перевели частину полонених у окремий барак. За його інформацією, йдеться приблизно про 200 осіб.

«Десь за доби чотири почала надходити інформація, що рандомно беруть хлопців і переводять їх в інший барак. Немає ніякого чіткого розуміння чи приналежності до підрозділу, чи там до якихось офіцерських, чи сержантських звань, от не було ніякої прив’язки, просто переводять і все. З якою метою — не було зрозуміло», — розповів він.

Яку зброю росіяни застосували проти українських військовополонених?

«Я більш схиляюсь до того, що просто… був використаний „шмєль“, так званий (вогнемет „Джміль“ — ред.). Він так і функціонує. Тобто за секунду повністю вигорає кисень, і людина згорає за лічені секунди», — зазначив Надточій.

Офіцер зазначив, що супутникові знімки, оприлюднені Maxar, де видно, що згорів лише конкретний барак, свідчить на користь версії про використання «Джмеля».

"Я взагалі не розглядаю якихось інших моментів, які Росія намагалася в перші дні публікувати і якось нав’язувати думку. Це виключено. Такого просто не може бути. Там видно, що, скоріше за все, спрацювали «шмєлями». Просто спланована акція. Про це говорить і те, що там не постраждав жодний працівник колонії. Такого також не може бути", — зазначив він.

Водночас Надточій припускає, що кількість жертв теракту в Оленівці може бути більшою, ніж говорять росіяни, адже з багатьма хлопцями, які утримувались там наразі немає зв’язку.

Командир «Азова» також розповів, як дізнався про атаку проти українських полонених у Оленівці. За його словами, спочатку «азовці» в Оленівці припустили, що відбувається обстріл.

«Мені зателефонували у четвер о пів на дванадцяту ночі хлопці звідти, і говорять, що по нас працюють. Я одразу передзвонив до певних органів, які, можливо б, могли знати щось про цю «роботу». Тобто спочатку це і ними сприймалось як приліт. Зв’язався одразу. Сказав: «Якщо ви працюєте, то припиніть, бо страждають наші хлопці. Там вже говорять про «двохсотих» і «трьохсотих».

На що сказали: «Так, все окей. Питань немає. Зараз поцікавимось». Потім передзвонили, сказали, що ніхто не працював. Жодна з артбригад взагалі не отримувала даних координат для відпрацювання. На ранок зателефонували ці самі хлопці. Підтвердили, що є «двохсоті», «трьохсоті», — розповів Надточій, зазначивши, що вже тоді хлопці, які були в Оленівці, сумнівалися, що барак з полоненими згорів внаслідок саме обстрілу.

«Тобто скоріш за все, вони чули просто хлопки, вибух і потім уже бачили через вікна, що щось десь горить заревом. Ви бачили відео — там поруч будівлі, які стоять, вони стоять з вікнами. Так не буває. Вибухова хвиля від снаряда або від ракети не залишає вікон, коли будівлі так поруч знаходяться», — наголосив він.

Схожі новини