Передплата 2024 «Добра кухня»

Голова Amnesty International в Україні подала у відставку

  • 06.08.2022, 13:05
  • 1 579

Вона йде з посади після скандального звіту організації

Фото із відкритих джерел
Фото із відкритих джерел

Директорка українського офісу Amnesty International Оксана Покальчук заявила, що звільняється.

Напередодні Amnesty International у своєму звіті звинуватили захисників України у тому, що вони нібито наражають на небезпеку цивільних.

«Я звільняюсь з Amnesty International в Україні…Все розбилося об стіну бюрократії та глухого мовного бар'єру. Справа не в англійській, а в тому, що якщо ти не живеш у країні, в яку вдерлися окупанти та рвуть її на шматки, тобі, напевно, не зрозуміти, що ж тут такого — засудити армію захисників. І немає слів у жодній мові, які здатні це донести до того, хто не відчув цього болю», — написала вона у соцмережах.

Оксана Покальчук додала, що організація працює в Україні вже понад 30 років.

«Від початку повномасштабної агресії ми не припиняємо наголошувати на порушеннях прав людини та міжнародного гуманітарного права, здійснених Росією, країною-агресором. Ми ретельно документуємо ці порушення, і вони будуть в основі численних судових розглядів і допоможуть притягнути винних до відповідальності», — наголосила вона.

Покальчук пояснила, що пресреліз, який організація опублікувала, мав щонайменше дослідити дві сторони та врахувати позицію Міноборони України. Amnesty International звернулись до Міноборони з проханням про реакцію, але дали дуже мало часу на відповідь. У результаті цього організація створила матеріал, який був нібито підтримкою російських наративів. Прагнучи захистити цивільних, це дослідження натомість стало інструментом російської пропаганди.

«Мені боляче це визнавати, але ми з керівництвом Amnesty International розійшлись ціннісно. Тому я ухвалила рішення залишити організацію. Я вважаю, що будь-яка робота на благо суспільства має бути зроблена з урахуванням локального контексту і з продумуванням наслідків. А головне, я переконана, що наші дослідження мають робитися скрупульозно і з думкою про людей, чиє життя часто безпосередньо залежить від слів і вчинків міжнародних організацій», — впевнена Покальчук.

Схожі новини