Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Менше рашистської отрути буде!

Із30 бібліотек Дрогобицької ОТГ списано 37 тис. 752 книги

Перейменування вулиць та площ, демонтаж пам’ятників комуно-російських вождів — це не єдине, що сьогодні робиться у Дрогобичі для того, аби відійти якомога далі, повністю нівелювати отруйний вплив «руского міра» на свідомість жителів краю. Не менше значення має «чистка», яка здійснюється у бібліотечних фондах.

Від початку військової агресії росії унаслідок проведеної ревізії з книжкового фонду тридцяти бібліотек Дрогобицької ОТГ, як поінформувала нас директор централізованої бібліотечної системи Дрогобича Марта Андрусик, списано 37 тис. 752 томи.

Найбільше книгозбірень має Дрогобич — чотири. Дві бібліотеки функціонують у Стебнику. Решта 26 — у селах ОТГ. Деякі із вилучених з читацького обороту книги вичерпали свій часовий ресурс. Вже сторінки з них випадають. Та це, звісно, не означає, що даний принцип абсолютизований. І що лише він застосовується, коли комісія вирішує, від яких книг негайно слід відмовитись.

Головним «маркером» у проведенні книжкового відсіву став лист Державного комітету телебачення і радіомовлення від 23.05.2022 р. та рекомендації щодо актуалізації бібліотечних фондів, а також наказ Львівської обласної військової адміністрації «Щодо актуалізації фондів публічних бібліотек Львівщини». До переліку книжкових видань, які підлягають списанню, внесені твори, зміст яких спрямований на ліквідацію нашої незалежності, пропаганду насильства, розпалювання міжетнічної, расової та релігійної ворожнечі. Важко у таке повірити, але книг із таким змістом виявлено немало. На макулатуру здано опуси тих, хто створює загрозу українській національній безпеці, публічно підтримує агресію рашистів проти нашої країни. І такі негідники є.

Книг у Дрогобичі списано немало. Але не може ж бути такого, щоб увагу читачів у бібліотеках привертали напівпорожні книжкові полиці. Сьогодні книги для багатьох — розкіш. Дорого коштують. У Дрогобичі вирішили звернутись із проханням до читачів, всіх жителів краю. Аби кожен, хто може, подарував бібліотекам бодай одну книгу із власної книгозбірні. Коли уперше почув про анонсовану книжкову акцію — не дуже вірилось, що жителі ОТГ масово відгукнуться на гарну ініціативу. Виглядає так, що помилився. Уже до бібліотек ОТГ надійшло близько трьох тисяч подарованих книг.

По-доброму здивований, звернувся за коментарем до знаного дрогобицького бібліофіла, члена Національної спілки письменників України, журналіста та краєзнавця Романа Пастуха. Сам він, як було сказано, сотні своїх книг з власного помешкання заніс до бібліотек. Робити це почав давно. «Тільки-но пересвідчусь, що прочитана книга більше мене не хвилює, що не мають до неї інтересу діти й внуки — відразу ж заношу до бібліотеки. Книга має «працювати».

У багатьох бібліотеках Романа Пастуха добре знають. Тут він — своя людина. Багато має подячних листів від різних книгозбірень — імені В. Чорновола у Дрогобичі, В. Стефаника у Львові… Не забуває про бібліотеку з рідного Угольного на Стрийщині. Віднедавна сільська книгозбірня перестала функціонувати. Але трагедії з цього ніхто не робить. Подаровані книги не пропали. Їх передали до іншої бібліотеки, де вони затребувані, «працюють». Це радує, мотивує таких людей, як Роман Пастух. Їх, як свідчить кількість вже подарованих бібліотекам книг, немало.

Схожі новини