Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чехія оголосила курс на енергонезалежність від росії

  • 23.06.2022, 14:47
  • 530

Країна не може собі дозволити залишатися на 100% залежною від одного ненадійного постачальника

Чехія оголосила курс на енергонезалежність від росії
Чехія оголосила курс на енергонезалежність від росії

Відтак, Чехія планує за п'ять років стати енергетично незалежною державою, повідомив прем'єр країни Петро Фіала.

«Тому ми в уряді склали план досягнення енергетичного суверенітету протягом наступних п'яти років. Ми повинні якнайшвидше відрізатися від росії та стати енергетично незалежною державою», — наголосив він.

Так, відповідно до плану, планують добудувати АЕС Дуковани без участі китайських чи російських компаній, продовжити нафтопровід TAL (Trans Alpine Pipeline) з Італії, перезапустити проект будівництва газового інтерконектора з Польщею.

Чехія також домовилася про імпорт газу через LNG-термінали в Нідерландах та викупила російську частку у компанії Skoda JS, яка займається будівництвом та обслуговуванням атомних електростанцій.

«Ми маємо значно збільшити пропускну спроможність газо- та нафтопроводів із країн Євросоюзу. Нам потрібно отримати більше потужностей морських LNG-терміналів. Ми повинні підтримувати будівництво генерації, яка не використовує викопне паливо. Зрозуміло, що нашою опорою будуть АЕС, але ми розвиватимемо сонячну електроенергетику та використання теплових насосів, хочемо суттєво збільшити обсяги вітчизняного виробництва біогазу», — сказав Фіала.

Схожі новини