Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Окупанти змушували полонених військовослужбовців вчити вірш «Простите нас, родные россияне» - Денісова

  • 28.05.2022, 14:36
  • 794

рашисти знущаються над українськими солдатами в полоні

Окупанти змушували полонених військовослужбовців вчити вірш «Простите нас, родные россияне» - Денісова
Окупанти змушували полонених військовослужбовців вчити вірш «Простите нас, родные россияне» - Денісова

Про це повідомила уповноважена з прав людини Верховної Ради Людмила Денісова.

Вона зазначає, що більшість українських військовослужбовців було взято у полон окупантами під Маріуполем.

За її словами, спочатку військових утримували в підвалах та господарських спорудах. Потім етапували до гауптвахти, слідчого ізолятору в місті Донецьку та виправної колонії № 120, які розташовані на тимчасово окупованій території. Надалі наших військових перевели до слідчих ізоляторів Таганрога і Воронежа.

«Українські військовослужбовці повідомили, що рашисти їм вводили невідомі препарати на літеру „М“, після чого вони непритомніли та втрачали пам'ять», — написала Денісова.

Крім цього, окупанти змушували українських солдатів вчити вірш «Простите нас, родные россияне», гімн рф, історію створення герба та прапора рф, інакше — застосовували тортури і катування.

«Українські жінки-військовополонені, які утримувалися в Донецькому СІЗО, розповіли, що у камерах, розрахованих на 2−3 особи, їх перебувало щонайменше 17−20. Замість санвузла — відро. Жінки були позбавлені засобів гігієни та можливості помитися. Стосовно них чинився психологічний тиск — на їхніх очах жорстоко били українських полонених чоловіків. Також полонянок примушували до статевих актів», — розповіла омбудсменка.

Українцям не давали воду, лише 1,5 літра на 30−40 осіб, обмежували у харчуванні — на території ОРДО денний раціон складався зі шматка хліба і сала. Інколи даючи м’ясо рашисти знущалися і казали, що воно «людське».

«Українські військовослужбовці були позбавлені можливості зв’язатися з рідними. Картки з даними про особу військовополоненого для інформування своєї родини Центрального агентства розшуку МКЧХ, передбачені статтею 70 Женевської конвенції 1949 року, які повинні надсилатися одразу після взяття в полон, були заповнені лише безпосередньо перед обміном», — наголосила Денісова.

Фото: РБК-Україна

Схожі новини