Передплата 2024 «Добра кухня»

«Президент Туреччини допоможе врятувати захисників Маріуполя. На нього надія»: Мустафа Джемілєв

На «Азовсталі» сотні поранених, без рук, без ніг, у нелюдських умовах помирають в агоніях

«Президент Туреччини допоможе врятувати захисників Маріуполя. На нього надія»: Мустафа Джемілєв
«Президент Туреччини допоможе врятувати захисників Маріуполя. На нього надія»: Мустафа Джемілєв

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв отримав звернення від командира «Азову» до президента Туреччини Реджепа Ердогана. Це прохання про допомогу маріупольським в’язням та захисникам. Звернення переклали турецькою мовою і передали лідеру Туреччини. Ердоган відгукнувся на лист.

Про це повідомив на брифінгу Мустафа Джемілєв.

«Ердоган двічі розмовляв з путіним, — каже пан Мустафа. — І запропонував скерувати корабель в порт Бердянська (оскільки порт у Маріуполі заміновано), разом з турецькими спостерігачами. Турецька сторона буде гарантом того, що ці бійці до кінця війни будуть гостями Туреччини. Окупанти сказали, що випустять лише мирних жителів, а військові мають здатися у полон… Наразі триває пошук варіантів порятунку бійців. Вклад захисників Маріуполя в нашу незалежність просто неоціненний. Вони виконали свій обов’язок, але зараз їх треба терміново рятувати».

Родини бійців закликали на брифінгу весь світ зупинити путіна і врятувати людей, які героїчно боронять Маріуполь. Вони також звернулися за допомогою до президента Туреччини.

«Мій син на „Азовсталі“ — у пеклі, — зауважив на брифінгу батько захисника Євгеній Сухарников. — Бійці тримають оборону. Це не просто війна, це бійня. Ми вимагаємо екстракції наших бійців разом з пораненими і полеглими побратимами. Є світова практика. Бійців вилучають у третю країну — нейтральну. Ми наполягаємо на такому рішенні. Такою країною може бути Туреччина. Я звертаюсь до президента Ердогана, як до чоловіка, як до батька, — врятуйте наший хлопців. Також ми запустили петицію порятунку бійців, яка набрала півтора мільйона голосів».

«На „Азовсталі“ сотні поранених, без рук, без ніг, у нелюдських умовах. Вони помирають в агоніях. Маріуполь — рана на тілі світу. Звертаюся до Ердогана нам допомогти», — додала дружина захисника Маріуполя Наталія Зарицька.

Читайте також: Україна пропонує рф обміняти важкопоранених «азовців» на полонених росіян

Фото «Азов»

Схожі новини