Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У заблокованому Маріуполі померла жінка, яка пережила Голокост

  • 20.04.2022, 18:15
  • 773

У підвалі Маріуполя померла 91-річна Ванда Об'єдкова, яка пережила Голокост

У заблокованому Маріуполі померла жінка, яка пережила Голокост
У заблокованому Маріуполі померла жінка, яка пережила Голокост

Про це пише Бабель.

У 10 років жінка ховалася від німців у цьому ж підвалі.

«У 10 років Ванда Об'єдкова ховалася від німців у підвалі у Маріуполі. Через 81 рік вона померла у підвалі в тому самому місті, ховаючись від російських військ», — йдеться у повідомленні музею ‎Аушвіц-Біркенау.

«У віці 10 років Ванда Семенівна Об'єдкова пережила німецьку окупацію, ховаючись у підвалі у Маріуполі. Через 81 рік вона померла в підвалі в тому самому місті, ховаючись від російських військ», — йдеться в твіттері музею.

На сайті всесвітнього руху Хабад-Любавич повідомляється, що Об'єдкова померла 4 квітня від виснаження. Її поховали в одному з парків Маріуполя неподалік від узбережжя Азовського моря.

Довідково

Ванда Об'єдкова народилася в Маріуполі 8 грудня 1930 року. Їй було 10 років у жовтні 1941 року, коли нацисти увійшли в Маріуполь і почали забирати євреїв міста. Коли есесівці прийшли за матір'ю Ванди — Марією (Міндель), дівчинці вдалося уникнути арешту та розстрілу, сховавшись у підвалі.

20 жовтня 1941 року нацисти вбили до 16 000 євреїв на околицях Маріуполя.

Батькові Ванди пізніше вдалося переконати німців, що його дочка — гречанка. Завдяки цьому Ванда Об'єдкова змогла вижити й дочекатися визволення Маріуполя в 1943 році.

Пережити російську окупацію у 2022 році жінка не змогла.

Читайте також: «Вони споглядають з небес»: тихою акцією вшанували пам’ять дітей, які загинули під час війни

Фото з мережі

Схожі новини