Передплата 2024 ВЗ

Відключення телеканалів: три ключові мотиви влади

  • 20.04.2022, 10:40
  • 810

Видання "Детектор медіа" проаналізувало ймовірні мотиви незаконного відключення телеканалів "Прямого", "Еспресо" та "5 каналу" з цифрового ефіру

Відключення телеканалів: три ключові мотиви влади
Відключення телеканалів: три ключові мотиви влади

У «ДМ» зазначають, що 10 днів чекали коментарів чи відповідей влади на запитання, чому й на яких підставах три телеканали — «5 канал», «Прямий» та «Еспресо» — позбавили цифрового ефірного мовлення. Однак пояснень немає, — пише видання.

«Детектор медіа» зазначає, що є принаймні три можливі мотиви для відключення телеканалів

По-перше, фінансовий

«Каналам, які виробляють марафон, імовірно, доведеться компенсувати видатки — а це близько мільйона доларів на місяць кожній з медіагруп — із державного бюджету. Натомість мовники, які просто ретранслюють вироблений іншими каналами марафон, оплачуватимуть цю трансляцію коштом своїх приватних інвесторів», — пише видання.

По-друге, електоральний

«До війни команда Володимира Зеленського мала проблеми з власним медіаресурсом, про що ми не раз писали. Зараз ці проблеми розв’язані — влада диктує фактично всьому українському телебаченню, що показувати. Більше того, під час воєнного стану існує заборона на агітацію. А отже, конвертувати медійну підтримку в електоральну зможуть лише ті, хто має доступ до ефірів», — наголошують експерти.

Джерела «ДМ» говорять, що саме канал «1+1» є зараз негласним хедлайнером марафону, крім того, посилюються позиції інформаційного каналу УНІАН (наближеного до Ігоря Коломойського), який зараз також транслює спільний ефір.

По-третє, безпековий мотив (у сенсі безпеки самої влади)

Суспільство бурхливо й негативно реагує на будь-які натяки на компроміс із росією. Можна не сумніватися, що реакція на компромісні умови майбутніх мирних угод, якщо вони будуть, буде гострою — і жодні табу на критику влади не діятимуть — наголошують у статті. На думку «Детектора медіа», телеканали, які вимкнули з цифрового ефіру, могли би стати рупорами незгоди з діями влади.

Читайте також: «Закриття „Еспресо“, „Прямого“, „5 каналу“ — диверсія на користь ворогові…»

Фото ДМ

Схожі новини